28 November 2010 (Medellin,Colombia)



Hej hopp,
Nu har jag antligen tagit mig tiden for att skriva lite i bloggen. Har en kansla av att det kommer bli mindre tid for skrivande har i Medellin. Resan hit var valt annat an latt, det borjade redan pa flygplatsen i Bogota dar jag inte fick plats pa mitt orginall flyg utan blev flyttad till flighten som skulle avga en timme senare. Men tror ni den gick en timme senare? Nope, tror nog de gick efter colombiansk tid, allts sa borjade vi boarda nar vi egentligen skulle lyft. Vall framme i Medellin sa fick vi cirkulera ovanfor flygplatsen pga ovader. Typiskt va? Sa stackas Cathy fick sta och vanta pa mig i 3 timmar, gullig som hon ar sa vantade hon pa mig. Vall hemma hos henne sa fick jag lite mat i magen som lange kurrat. Hon bor i den finare delen av medellin och har en jatte fin liten lagenhet med utsikt over bergen och en pool utanfor. Vilket passar mig perfekt nu nar jag antligen kommit till en plats dar det ar sol och varme. Kvallen blev allt annat an lugn kan jag ju saga. Forst akte vi runt och gjorde nagra arenden sen akte vi hem till la familia de cathy dar jag fick halsa pa alla fran mormor till lillebror. Efter att ha varit dar i nagra timmar sa var det dags att bege sig hem for att byta om (vilket jag tyvarr inte hade hunnit gore sen jag landa) och sminka sig infor kvallens galenheter. Pablo kom aven over och hangde med oss nar vi gick ut. Min forsta feskvall i Colombia! Vi hamna pa ett stalle som heter MIA dar vi bestallde in massa sprit. Man kan vall saga att kvallen slutade med att jag blev upp puttad pa bardisken av Cathy, Pablo och hennes man. Sen sa hann jag aven bli uppraggad av bade bartendern och den biffga vakten som hela tiden stod vid varat bord och log mot mig. Sen sag Cathy att en av de andra bartendern stog och dansa lite for sig sjalv sa da tyckte hon att det skulle vara kul att se han och jag dansa salsa sa innan jag hann reagera sa stod vi och dansa salsa. Grymt kul hade vi iallafall! En bra start pa ett nytt kapitel och aventyr i mitt liv. Ima rock Medellin up side down, be sure of that.

Idag fick jag en liten sovmorgon men med tanke pa vilken tid vi gick och la oss sa blev det anda inte manga timmars somn. Men sant far man ta ibland. Vi akte och hamnta upp lilla Valentina (cathys dotter) for att sedan aka for att kaka frukost. For min del blev det bara en cocacola och empanadas. Var inte speciellt hungrig, men det ar vall man aldrig nar man ar en aning bakis. Sen blev det en ol i parken och isglass med olika smaker. Efter att ha suttit i solen sa akte vi hem till la familia de Cathy for att ata middag. Sen blev det lite fotbollstittande ocksa. Nu ar vi hemma igen och jag sitter och kollar pa Disney channel pa spanska. Basta sattet att ova antar jag. :) Snart ska jag hoppa ner i sangen och fa min efterlangtade somn. Imorgon hade jag tankt sola, bada, mala naglarna, fixa iordning mina klader och sen sa ska vi aven aka och hamta Seba pa flygplatsen. Ska bli jatte kul nar alla ar samlade. Let the fun and party begin.

Bless

Hope.

When all about you is black with gloom,
And all you feel is pending doom.
When your bones are racked with grim despair -
When every breath is a gasp for air.
Keep on going, though you need to grope,
For around the bend is a ray of hope.

A ray of hope is perhaps all that's left,
As your will to live has been bereft.
You've lost it all, it's just no use!
You can end it all, you need no excuse.
But throw away that piece of rope,
And give yourself a chance of hope.

Just give yourself another day,
Brushing aside what your thoughts may say.
This is your life and you can make a new start,
By ignoring the brain - just follow the heart.
Taking baby steps in order to cope,
And minute by minute you'll build on your hope.

Build on your hope, one day at a time,
Though the road be steep and hard to climb.
The hurts of the past - they should be dead.
The fears of the future are all in your head.
Just live in the present and refuse to mope
Your life will sparkle for you're living in hope.

26 November, 2010 (Bogota,Colombia)

Hej bloggen,

Vet att det var ett tag sen jag skrev har sist men de senaste dagarna har varit minst sagt overvaldigande. Igar var namnligen min sista dag pa barnet. Det var med tunga steg som jag lamnaden byggnaden som en gang varit mitt hem och som idag blivit en plats dar jag borjat trivas och dar jag skapat en mamma, barn relation till flera av barnen. Det kandes som att jag var en av de som svikit de under deras korta existans. Jag lamnar de nu till en oviss framtid som ingen kan framspa. Enda jag vet ar att det var det sista jag ville gora. Ville bara ge de den karlek de mer an nagon fortjanar och att de skulle fa ligga i en trygg famn i nagra timmar och fa kanna en form av trygghet som de sakert aldrig tidigare upplevt, men un borjar jag istallat tro att jag kanske gav de falsk hopp om en familj, en trygghet som jag sa fort som jag gick ut ur dorrarna till barnhemmet tog ifran de. Och vad ger mig egentligen den ratten? Antar att det kanske for manga later som dumma tankespar men kan inte hjalpa det. Att hora Jayson skrika “mama, mama” sa fort jag lamnat rummet hjlalpte inte heller. Det sista jag horde var hans deseperata skrik efter att jag skulle komma inklivandes genom dorren igen, lyfta upp honom och intala honom att mamma aldrig skulle lamna honom, att de thar bara var borjan av hans och min historia, borjan av hans trygga familjehistoria som han sa lange varit utan men istallet sa stangdes den dorr som i en manad varit mitt andra hem bakom mig och lamnade mig med att halla tbx tararna. Annu en gang stog jag pa nastan samma plats och hade svart att halla mig samman. Nu sitter jag har med bilder pa de sma solstralarna som jag sa djupt alskar och ser upp till. Trotts dera laga aldrar sa ar de kampar, de lever inget latt liv och i en ovisshet som skulle fa vem som helst att fa kalla karar. Kanske far de aldrig en stabil familjegrund, men jag ber till gud varje kvall att han ska visa de ratt vag och forhoppningsvis nar jag kommer tbx nasta gang sa finns de inte langre dar utan nagonstans i ett alskande hem med en mamma och pappa. Ma sa vara och om jag inte skulle forsoka halla mina tankar till de banorna sa skulle jag nog aldrig kunna ga darifran. Da skulle platsen jag lart att alska bli en mork och grym plats. En plats dar inget barn ska behova spendera hela sitt liv. Nu sager jag inte att barnhemmet spruddlar av karlek och inte heller att barnen far pa nagot som helst illa dar, snarare tvartom. De som hamnar dar har pa ett satt tur att just hamna dar. Dar personalen gor allt de kan, dar agaren ar hjaltinna som brinner for dessa hemlosa barn och dar de faktiskt far ett tak over huvudet och mat i magen, vilket de sannarligen inte skulle fa hemma eller pa gatan. Men anda ar det inget hem, det ska inte vara nagot permanent utan bara en tillfallig hallplats pa vantan till nagot battre och stabilare.

 

Nu ar det gjort iallafall, nu har jag tagit adjo av mina alsklingar och tro mig, det var med graten i halsen och med nedburet huvud jag satte mig i taxin och sag barnhemmet blir mindre och mindre bakom mig, tills det forsvann utom synhall. Nu sitter jag har med minnen som jag kommer bara med mig for evigt och med bilderna av mina sma skrattandes barn som jag aldrig kommer forsvinna fran min nathinna. Men som jag viskade till mina 3 favoriter sa kommer jag tbx inom snar framtid. Detta vara bara borjan for mig….


23 November 2010 (Bogota, Colombia)

Narkotika handeln DEL I

I guldmuseet i Bogota finns flera välbevarande poporos, förvaringskärl för det kalk som tillsammans med kokablad använder som drog vid olika ceremonier. Det mest berömda, tillverkat av quimbayaindianer, finns avbildat på ett colombianskt mynt. En daglig på minnelse, alltså, om narkotikaframställningens rötter. Indianfolkens droger hade emellertid ganska lite att göra med dagens kokainpreparat. Möjligen med ett undantag; kogiindianerna och arhuacos på Guajirahalvön framställde ett slags kokapasta, snarlik den som numera vidareförädlas till kokain. Före erörarnas ankomst var bruket av narkotiska droger strängt reglerat. De fick bara användas vid särskilda tillfällen, främst religiösa ceremonier, och inte av vem som helst. När de gamla legenderna skulle berättas och gudarna bevekas med sång och dans behövdes stimulantia. Vid dessa tillfällen var en blandning av torkad kokainblad och kalk det vanligaste narkotiska preparatet.

Indianfolken i Anderna betraktade kokabusken som en växt av gudomligt ursprung. Det är förståeligt, för mama coca har många goda egenskaper. I flera tusen år har den använts som medicin mot diverse sjukdomar och som smärtstillande medel. Te gjort på kokablad motverkar också höjdsjuka, soroche. En av muiscafolkets legender berätter hur den första kokaplantan plötsligt började växa ur en vacker flickas kropp. Bland annat därför ansågs kokan vara mycket betydelsefull för den manliga viriliteten. Unga män som skulle bli hövdingar fick en stickad väska, en så kallad mochila, eller en poporo, fylld med kokablad. De instruerades att med salivens hjälp forma en boll av lite blad och kalk, hålla den innanför kinden och bearbeta den med tungan.

Indianer som levde i den östra delen av de colombianska Anderna bedrev en intensiv handel med koka och hade ett helt nät av transportvägar, från odlingar via marknaderna till konsumenterna. I städer som Tunja fanns störa kokamarknader som stod under central kontroll. Tradionellt hörde odling och skörd till kvinnans uppgifter, men hon fick inte själv bruka drogen. Ännu idag plockar indiankvinnorna i Sierra Nevada varje dag blad till sina män. Männen tuggar blad tillsammans med kalk från snäckskal när de på kvällarna samlas till social samvaro. Kokabusken blir upp till två meter hög. Den växer vild på mellan 500 och 1 500 meters öjd och är även lätt att odla. Plantorna växer snabbt och kan ge tre till fyra skörder om året. Dessutom krävs ingen speciell tillsyn.

De finns flera olika kokaarter. I Colombia är Erythroxylum novagranatense vanligst. Den finner sig väl tillrätta även där jordmån och klimat inte är de bästa. Koka kan även odlas på andra håll i världen än i Sydamerika, men brukar då inte ge någon narkotisk effekt. Anledningen är okänd.

När indiankulturerna upplöstes förändrades det tradionella bruket av koka, som var förknippat med samvaro och högtider. I takt med att tvångsarbetet ökade i omfattning fick kokabladen en annan funktion. Att tugga koka stillade hunger och törst och höll tröttheten borta under det hårda arbetet. Kolonisatörerna insåg fördelarna: med kokabla i munnen förmådde indianerna arbeta längre och nästan utan mat. De satte därför upp stora kokaodlingar och betalade ut lön i kokablad. Den katolska kyrkan fördömde 1567 kokan som "djävulens talisman", men med tiden kom den att accepteras, åtminstone i praktiken. Kyrkan började själv odla och handla med koka. I klostren användes växten både som medicin och stimulantia. Under 1900-talets första årtionden spred den vetenskapliga världen många fördomar om indianderna i Anderna och deras kokabruk. 1924 utkom toxikologen Louis Lexiw med Phantastica, länge det viktigaste vetenskapliga verket om narkotika. Lewis jämställde felaktigt indianerna med opiumrökare: de var "apatiska" och styrdes av ett "lidelsefullt begär" efter koka. Lewis och hans kollegors okunnighet och fördomar lever delvis fortfarande kvar.

Det gäller även i vårt land, där kokablad sedan 1930 jämställs med tung narkotika. På 1920-talet kom en ny drog till norra Colombia från Antillerna och Panama. Det var marijuana, som snart blev på modet bland dem som hade råd. Marijuanaodlingar startades och bruket av marijuana spred sig söderut i landet, särskilt i intellektuella kretsar. Men dessförinnan, under andra hälften av 1800-talet, hade en drog som uppfunnits i Europa introducerats i de länder som producerade råvaran: kokain.

Colombiansk liga försökte älja kokain till svenska skolelever. Kändisar häktade för försäljning av kokain på inneklubbar i Stockholm. Tidsningsrubriker av detta slag är vanliga och många svenskar förknippar främst namnet Colombia med kokainsmuggling. I mångas medvetande har landet blivit kokainimperiet nummer ett i världen, styrt av maffiabossar som med sina våldsmetoder sätter skräck i omgivningen och int skyr några medel för att hitta nya marknader. Detta är utan tvekan en del av sanningen om Colombia. Men hur landet har blivit världens största kokainexportör - och hur detta har påverkat samhället - är en komplex fråga med rötter både i historien och de sociala förhållandena.

En viktigt orsak till att landet har blivit kokainhandelns centrum är den långa smugglartradition som inleddes under kolonialepoken då Spanien förbjöd kolonierna att själva handla med sina råvaror. Då var smuggelgodset främst guld och smaragder. Det geografiska läget är idealiskt: landet har en lång och svårbevakad kust mot Karibien och ligger nära den stora USA-marknaden. Större delen av den koka som odlas i världen kommer från Peru och Bolivia. För några år sedan beräknades 50-60 procent av kokan komma från Peru och 30 procent från Bolivia. Dessa länder har stora indianbefolkningar som alltid har odlat koka för traditionellt bruk. I Colombia däremot var indianerna nästan utrotade och kokaodlingen hade länge varit marginell, förutom i enstaka områden. I gengäld fanns det andra traditioner att bygga vidare på. Provinsen Antioquia hade sedan kolonialtiden varit ett centrum för affärer av alla slag, även illegala sådana. Där fanns det gott om drifitga och orädda paisas - ett folkligt namn för invånarna i Antioquia - med näsa för nya, lönsamma branscher. Det fanns också kunskaper om affärsverksamhet och investeringskapital. Men det fanns även andra orsaker till kokainframställningen växte till en industri. Våldet och laglösheten i samhället främjade alla typer av olaglig hantering. Under våldsepoken La Violencia hade dessutom många colombianer lämnat landet och istället slagit sig ned i USA, vilket underlättade uppbyggnaden av distrubitionsnäten där. Statens svaghet och bristande legitimitet gjorde det lätt att muta olika nyckelpersoner. Och valutakontrollen, som var i kraft 1931-91, innebar att många vande sig vid att kringgå reglerna och vid att handskas med svarta pengar.

Narkotikasmugglingen växte successivt fram. Inledningsvis ansåg de inblandade inte att de gjorde sig skyldiga till något grovt brott. Drogerna var en smuggelvara bland många andra. Den struktur smugglingen har idag harrör från slutet av 60-talet. Importbegränsningar, som infördes av president Lleras Restrep 1967, gav den illegala handeln med olika varor vind i segeln. Längs kusten i norr blev trafiken livlig och det byggdes hemliga landningsbanor på många platser, inte minst på Guajirahalvön. Smugglingens omfattning krävde mer samarbete än tidigare och ligor som specialiserade sig på olika slags gods eller transportvägar bildades. I början av 70-talet övergick några av ligorna till narkotikasmuggling. Efterfrågan på kokain växte i USA och marijuana hade blivit på modet bland hippieungdomarna. Marijuana odlades redan i norra Colombia, kokablad köptes från provinsen Cauca.

Nätverken var till en början inte så omfattande och kvantiterna små. Det dyrbara kokainet smugglades av kurier, så kallade mulas, som bar det på sig. Den största ligan bestod av kvinnliga mulas som leddes av Griselda Blanco de Trujillo från Medellin. Hon var den främsta kokainhandelns åtta pionjärer och kallades för La Madrina, Gudmodern. Yrkesmördarna i hennes tjänst var de första som började skjuta sina offer från en motorcykel, en vanlig metod bland dagens dödspatruller. Varje ligaledare höll sig med väpnade grupper för sitt personliga skydd och för att kunna bekämpa andra ligor. Ända till slutet av 70-talet dominerade handeln med marijuana. Då besprutade den colombianska militären på USA:s begäran stora områden i den norra delen av landet för att få bort odlingarna. USA tillhandahöll samma växtgifter som hade använts under Vietnamkriget. Många småbönder som odlade andra grödor fick samtidigt sina odlingar förstörda med svåra ekonimiska förluster som följd. Cirka 10 000 soldater deltog i kampangen mot marijuanan. Deras övergrepp i regionen protesterade hos regeringen. En följd av kriget mot odlarna blev att produktionen av marijuana istället ökade kraftigt i USA. 1984-85 besprutades åter stora områden i norra Colombia och större delen av de kvarvarande odlingarna förstördes.

Efter tillsagen mot marijuanaodlingarna gick de colombianska narkotikahandlarna mer och mer över till kokain. När den inhemska kokaproduktionen inte längre räckte till utsträcktes inköpsnätet till Peru och Bolivia. Myndigheterna lät narkotikahandeln pågå relativt ostörd. Den gav ett välkommet inflöde av valuta och de inhemska drogproblemen var begränsade. Mutor till nyckelpersoner som tulltjänstemän, polischefer och politker bidrog också till att trafiken flöt smidigt. Den blodiga kampen mellan smugglarligorna inverkade däremot negativt på affärerna. Därför började de främsta smugglarna i Antioquia att samarbeta. Det låg också klara fördelar i att samordna råvaruinköp, flygtransporter och installation av nya laboratioer. Vid en "generalförsamling" i Medellin i december 1981 bildades en övergripande organisation, Medellinkartellen. Ungefär 80 provent av Colombias kokainhandel fanns därmed samlad under en hatt. Den utlösande faktorn till att samarbetet kom till stånd var att M-19-gerillan hade kidnappat Marta Nieves Ochoa, dotter till ligaledaren Fabio Ochoa, och krävde pengar för att släppa henne. Bland kokainhandelns toppar spred sig en oro över att detta bara var en början på en våg av kidnappningar. På medellinmötet bildades därför dödspatrullen Muerte a Secuestradores (död åt kidnappare), MAS. MAS existens blev känd genom ett flygblad som från luften spred sig över staden Cali. I det förklarades att MAS hade bildats för att "eliminera kidnappare, gerillamedlemmar och kommunister". Dödspatrullen hann med ett hundratal mord innan Marta Ochoa släpptes året därpå - och den upphörde inte med sin verksamhet när hon var i säkerthet.


Den sociala situationen DEL II

Kvinnor och män

Varje jul delas julgåvor ut till de fattigaste barnen i kvarteret. En välgörenhetsorganisation håller i trådarna. Detta är har de köpt in leksaker i glada färger till pojkarna. Flickorna får varsin sopkvart. Colombianerna växer tidigt in i ett utpräglat könsrollstänkande och män och kvinnor lever under mycket olika förhållanden. Kvinnorna har huvudansvaret för hem, familj och barn. I storstädernas fattiga områden får kvinnorna ofta klara både detta och försörjningen utan stöd från männen. Där är upp till en tredjedel av kvinnorna ensamstående. Då och då flyttar en man in och förhållandet resulterar i ett eller ett par nya barn. Så träffar mannen en ny kvinna och flyttar ihop med henne. Fenomenet är så vanligt att vissa talar om "roterande fäder".

Det är inte ovanligt att flickor i kåkstäderna blir gravida redan i 12-13 årsåldern. Ibland har flickan blivit våldtagen. Men de unga flickorna ser också upp till de män som har pengar - ofta som resultat av någon form av kriminell verksamhet - och kan köpa dyra märkesjeans åt dem eller bjuda på en lyxig iddag och övernattning på ett fint motell. Flickorna har dåliga kunskaper om sex och graviditeten kommer många gånger som en chock. När det går upp för dem att de är med barn vill de oftast göra abort. Aborter fördöms emellertid av kyrkan och är förbjudna.

De flesta har inte råd att få en abort utörd på en av de privata kliniker som behandlar patienter mot "försenade menstruationer". Det finns även självlärda parteras som utför illegala aborter mot en liten summa pengar. Men ingreppen leder inte sällan till långvariga blödningar eller infektioner. Det händer också att kvinnan dör. Om en tonårsflicka föder sitt barn måste hon för det mesta flytta hemifrån. Barnets far har i regel försvunnit ur bilden och för att över huvud taget kunna försörja sig blir många unga, ensamsstående mödrar prostituerade. Andra arbetar som städerskor eller tvätterskor. Varken deras utbildning eller självförtroende räcker till för mere kvalificerade och bättre betalda arbeten.

I ett land där människor har så olika förutsättningar och lever på så olika villkor som i Colombia är det svårt att tala om en enhelig ungdomskultur. I städerna är de flesta ungdomarna, oavsett samhällsklass influerade av kulturen i USA. Medelklassens unga lever ett liv som är ganska likt andra medelklassungdomars i världen. De studerar och ägnar sig åt olika fritidsintressen. En mindre del är engagerade politiskt eller i någon förening. Sport, musik, film och kläder är viktigt inslag i deras tillvaro.

Ungdomar i överklassen får följa med sina föräldrar på semesterresor till den karibiska kusten och till USA och Europa. Ofta ingår några års universitetsstudier utomlands i deras utbildning. De bor i hus med gallergrindar, dubbla lås och vakter i entren. Kommer de från riktigt rika familjer måste de kanske ha livvakt för att förhindra kidnappningar och krav på lösensummor som är en vanlig form av kriminalitet. Utseende är viktigt för unga kvinnor i alla samhällsklasser. De sminkar sig hårt, lägger ner mycket möda på sin klädsel och klapprar fram på höga klackar.

Medan ungdomar ur medel- och överklassen kan ägna sig ganska ostört åt studier och fritidsintressen måste barnen i fattiga familjer börja bidra till försörjningen på ett tidigt stadium. Många pojkar, speciellt på landsbygden, får hjälpa sina fäder eller andra släktingar. I städerna skickas de ut för att söka arbete när föräldrarna inte har råd att låta dem gå kvar i skolan längre. Flickorna uppfostras till at ta hand om hushållet. Tidigt får de hjälpa sina mammor med arbetet i hemmet - i vilket ingår att passa upp bröderna.


22 November 2010 (Bogota, Colombia)

DEN SOCIALA SITUATIONEN I COLOMBIA DEL I

Djupa klyftor mellan fattiga och rika

På Avenida Caracas som förbinder norra och södra Bogota, är det som vanligt trafikstockning. En storväxt man med tovigt hår och stirrande blick kommer fram och tar några förströdda tag på vindrutan med en trasa som är lika smutsig som hans kläder.

Att människor i fattiga länder försöker tjäna lite pengar på detta sätt är vanligt. De brukar dock inte bemötas med sådan självklar generositet. Men förklaringen kommer så småningom: de män som håller till just här och "putsar bilrutor" är drogmissbrukare. Den som inte ger dem en slant riskerar att få vindrutan krossad. I många avseenden är Colombia ett hårt samhälle. Fattigdom, bristen på sociala skyddsnät, våldet och den höga kriminaliteten bidrar till att göra tillvaron till en ständig kamp för en stor del av invånare. Kontrasterna mellan olika människors och samhällsklassers levnadsvillkor är enorma. Missbrukaren på Avenida Caracas och männen i skräddarsydda kostymer i affärskvarteren intill har inget annat gemensamt än att de lever i samma land. Samma sak för barnen i den dyra privatskolan och skoputsarpojkarna vid torget eller det tystlåtna hembiträdet och den självsäkra överklasskvinnan med egen privatchaufför.

Den rikaste femtedelen av befolkningen tar hand om 53 procent av inkomsterna medan de två femtedelar som är fattigast får nöja sig med 13 procent. Detta enligt siffror från FN:s barnfond, Unicef. Den lagstadgade minimilön var 1994 strax över 100 000 pesos. Personer som arbetar på högre poster inom näringsliv och privata organistaioner kan ha löner på motsvarande 15 000 till 30 000 svenska kronor.

De stora löneskillnaderna gör att över- och medelklassen har råd att betala personer som städar, tvätttar, lagar mat och passar barn åt dem. I och med att arbetskraften är så billig kan det kosta lika mycket för en nybliven mamma att köpa engångsblöjor som att anställa en person på halvtid för att tvätta tygblöjor. De som bor i villor brukar även ha någon som sköter trädgården.

Industriarbete och andra som är anställda inom den formella sektorn tjänar ofta något mer än minimilönen: den genomsnittliga inkomsten för dem är en och en halv minimilön. Många inom den informella sektorn, särskilt kvinnor som arbetar i hushåll, har däremot lägre inkomster. Det är inte ovanligt att kvinnor som saknar fast månadslön och istället får betalt per dag för hushållsarbete inte får ihop mer än 50 000 pesos per månad. På landsbygden är lönerna lägre än i städerna.

Hur stora inkomster en colombian behöver beror på boendekostnader och en mängd andra faktorer. Men de flesta anser att en familj på fyra personer måste ha minst 200 000 pesos för att klara sig.

Officiellt är arbetslösheten i Colombia inte speciellt hög. Den mäts genom att ett statistiskt urval av invånare i de största städerna tillfrågas om de har arbete eller inte. Våran 1994 var arbetslösheten i de sju största städerna i landet drygt 10 procent och på hösten omkring 8 procent. Cirka hälften av arbetskraften står utanför den formella arbetsmarknaden. De tjänar istället sitt leverbröd inom den osäkra och lågproduktiva så kallade informella sektorn, som gatuförsäljare, hembiträden och hantverkare eller som anställd i mindre företag. Dessa företag betalar i regel inga skatter och de anställda är inte anslutna till socialförsäkringssystemet. Mätningarna av den informella sektorns storlek gäller endast arbetskraften i städerna. Dess omfattning beror dessutom på hur den definieras. Det finns en stark koppling mellan den informella sektorn och fattigdom. Inkomsterna är till exempel cirka 40 procent lägre och analfabetismen fem gånger högre än inom den formella ekonomin.

Drygt 47 procent av colombianerna har så låg inkomster att de definieras som fattiga, enligt statistikinstitutet Dane. Siffran ligger något över genomsnittet för Latinamerika, där omkring 45 procent av invånare brukar betraktas som fatttiga. Fattigdomen är mest utbredd på landsbygden, där hela 57 procent anses leva i fattigdom. Motsvarande siffra för de större städerna är 39 procent.

Bristen på bostäder i huvudstaden och i landets övriga storstäder är ett stort problem. Det märks inte minst på tomtpriserna. En tomt i någon av Bogotas utkanter som är ansluten till el, vatten och avlopp kostar cirka 3 miljoner pesos. Både i fattiga områden i storsätderna och på landsbygden är dessutom många bostäder undermåliga. I städerna är trångboddhet och dåligt byggda hus de största problemen. Den yttre miljön är torftig: parker och lekplatser saknas. El, vatten och avlopp finns däremot för det mesta. Men på landsbygden är den vanligt att husen saknar drickbart vatten, avlopp och annan grundläggande service.

Den som har låga inkomster kan få statliga subventioner för att köpa tomt och bygga nytt hus eller för att förbättra en befintlig bostad. Reglerna ser bra ut på papperet men fungerar sämre i verkligeheten. För att få del av subventionerna ska en mängd krav uppfyllas. Husets ägare ska ha lafgart på tomten, vilket människor i fattiga områden ofta saknar. Han- eller hon- ska vidare ha vissa besparingar. Huset får dessutom inte ligga i en så kallad riskzon. Många fattiga har byggt sina skjul i områden där det finns risk för ras eller översvämningar och kan därmed inte komma ifråga. Slutligen krävs en mängd intyg och dokument av olika slag. Vissa av dem gäller under mycket begränsad tid. När den person som vill ansöka om ett subventionerat lån har lyckats få ihop alla de papper som behövs är det ofta någt av dem som har hunnit bli för gammalt.

I Colombia finns tre olika sjukvårdsystem: den offentliga sjukvården, socialaförskringssysteet och den privata vården. Den offentliga sjukvården Sistema Nacional de Salud är tillgänglig för cirka 25 procent av befolkningen. Vården är subventionerad, men en del av kostnaderna får de sjuka själva betala genom avgifter. Trots att den offentliga sjukvården i första hand är till för de fattiga går cirka hälften av resuserna till vård för personer som inte tillhör den kategorin. Framfför allt kirurgi och annan mera avancerad vård uttnyttjas i stor utstärckning av de mera välbärgade i samhället.

Endast 15 procent av colombianerna - främst anställda inom den formella sektorn - är ansltna till socialförskringssystemet. Kostnaderna betalas via avgifter, dels för arbetsgiivarna, dels från de anställda själva. Ytterligare cirka 40 procent av landets invånare har tecknat privata sjukförskringar. Den återstående femtedelen har över huvud taget ingen tillgång till sjukvård, främst beroende på att de är för fattiga för att kunna betala avgifterna inom den offentliga vården. Endast de som har privata pensionsförsäkringar och de som är anslutna till socialförsäkringssytemet får ålderspension.

Av landets bruttonationalprodukt, BNP, går cirka 2,2 procent till sjukvård och socialförskringar. Det är en nivå som ligger något under genomsnittet för Latinamerika. I de industrialiserade länderna avsätts cirka 8 procent av BNP för motsvarande ändamål. Eftersom de fattigaste inte har privata sjukvård. Enligt beräkningar av befolkningen 1,5 procent av sina inkomster på sjukvård meadn motsvarande siffra för den fattigaste femtedelen är 7,5 procent. För de sämst ställda är en sjukhusvistelse i stort sett otänkbar, eftersom den skulle kosta minst en tredjedel av deras genomsnittliga månadsinkomst.


Söndagsmarknad & Falabela.

Godkväll eller godnatt för er,
Här är klockan bara klockan 18:00 och snart blir det middag för min del. Jag har nyligen kommit hem från att ha varit på en liten shoppingrunda med mamman i familjen, dock blev det inte mycket alls utan jag tror jag sparar mina pengar tills jag flyttar vidare till Medellin då det verkar som att vi ska på en massvis med utflykter då. Ska bli intressant och se hur det blir. För övrigt så har dagen spenderats på bogotas söndagsmarknad. Väldigt mysigt med massa stånd med olika vackra smycken och konstverk. För min del blev det faktiskt 3 örhängen och en typiskt colombianskt mössa som får mig att likna en inca indian. Lite gulligt. ;) Sen blev det även ett armband i colombianska färger med ett kors på slutet. Mycket fint, mycket fint. Har även inhandlat lite julklappar till familjen, så hoppas de blir glada när de får sina saker. För tillfället sitter jag och kollar på Happy Feet IGEN, haha kan inte få nog av filmen. Fast denna gång kollar jag faktiskt själv då plutten ligger uppe i rummet och vilar tror jag.

Ikväll blir det inga mer större aktivititer för mig då jag faktiskt ska upp och jobba imorgonbitti på barnhemmet. De börjar närma mina sista dagar med mina gullepluttar och jag kan ju säga att ångesten av att behöva säga hejdå sakta börjar krypa fram. Kommer nog vara en av de svåraste dagarna hittils men jag ska försöka vara stark för att inte visa de min sorg. Kommer säkert gå bra, får helt enkelt hålla tummarna för det. Ska även ta massa bilder på tisdag som jag kan printa ut och sätta upp i ramar hemma som ett minne från min tid med de. :)

Nu ska jag fortsätta kolla på filmen innan Hernando ropar "matdags".

Bless <3.

21 November 2010 (Bogota, Colombia)

“EVERYONE is GIFTED... BUT some PEOPLE NEVER OPEN their PACKAGE.”

Tänkte på denna quote när jag satt och kolla på Happy Feet (för övrigt älskar jag den filmen av hela mitt <3). Alla är vi begåvade fast på olika sätt det gäller bara att våga och tro på sig själv. Som jag alltid sagt "don't let anybody tell you that you can't" för det är bara du som kan vara domare över det. Tycker att själva filmen i sig poängterar detta ganska bra. Om du inte tror på dig själv hur ska du förvänta dig att någon annan gör det? You can do anything you set your heart to är vad jag tror. Alla är vi annorlunda, unika på vårat sätt. Ingen mindre värd, ingen mer värd än den andra. Följ inte strömmen av vad andra gör eller tycker att du borde göra utan följ ditt hjärta så kommer du se att allt löser sig. ;)

Bless <3.

Dagens quote...

“The TRAGEDY of LIFE is NOT that it ENDS TOO SOON... But that WE WAIT TOO LONG to START LIVING IT.”

Oftast så står vi bara bredvid och ser hur våra liv passeras i revy, istället för att faktiskt leva det till fullo. Det glöms oftast bort att vi bör vara tacksama för små saker och ta vara på varje dyrbar minut vi har på denna planet för sanningen är att vi endast är ett spektrum i jordens historia och därför bör vara försiktiga med hur vi utnyttjar den lilla tid.

Think about...

"When it HURTS to LOOK BACK, and it's HARD to LOOK AHEAD... LOOK BESIDE YOU and your REAL FRIENDS will BE THERE."

19 November 2010 (Bogota, Colombia)



(Monserrate, Anderna)

Hola amigos! Bogota är omgivet av floder och i de östra delarna av mäktiga berg. En av Bogota mest slående landmärken är det vita klostret, som ligger högst upp på berget Monserrate, omgiven av höga träd och ibland moln. Härifrån är utsikten över staden minst sagt manifik och slående. Det var alltså hit vi begav oss idag som en av våra utflykter. Resan upp är minst sagt hemsk och ett äventyr i sig då enda sättet att ta sig upp är via en kabinbana och linbana. Vi började med linbanan och jag kan ju säga att hjärtat satt upp i strupen ett antal gånger, men å andra sidan tyckte jag nog personligen att det var värst att åka ner med kabinbanan. Trotts att detta gick fortare så kändes det hela tiden som om den skulle lossna och att man skulle falla de 500 meterna ner till marken. Väll uppe på toppen så gick vi en rundtur och fick bland annat ta del av den panoramiskautsikten över hela Bogota. Tyvärr så var det en aning dimmigt så man kunde inte se allt men det man såg räckte och blev över för att man skulle känna sig som en liten dvärg fast i en jättes värld. Detta är verkligen en upplevelse som jag glädjeligen tipsar er som tänkt besöka Bogota, eller kanske snarare ett MÅSTE. :) Så nu har man gjort det också. Varit över 3000 meter över vatten ytan, kan med andra ord stryka det från min lista över saker som jag vill ha gjort innan jag fyller 40.

Nu sitter jag iallafall i sängen lagom trött efter att ha ätit en god lunch och tänkte nog bara ta det lugnt med en bok nu under eftermiddagen för att senare kanske ta en tripp förbi kvarterets kondidtori där varje bakelse endast kostar runt 50 öre. Hitta det i sverige om ni kan! ;) Så inga större aktiviter ska utföras på den här fronten ikväll, utan det blir nog snarare hyfsat tidig sänggång då vi ska på ännu en utflykt imorn. Denna gång till en grossist handel som jag inte riktigt mins namnet på just nu för att inhandla olika colombianska hantverk osv. Ska faktiskt bli kul och förhoppningsvis kanske man hittar lite julklappar där till familjen också. :)

Bless <3.


Lillebror,


Jag saknar dig!


18 November 2010 (Bogota, Colombia)

Hej vänner, familj och främlingar...
Nu har jag precis ätit middag bestående av fiskgratäng med sås och sallad. För att smälta maten ska vi snart ta en bit kaka tror jag och sätta oss framför någon disney film, för ovanlighetensskull *not*. Blir nog Shrek för 50:nde gången. Kommer snart kunna hela utantill, med fraser och allt.

Idag fick jag äntligen återvända till mitt kära barnhem och mina snuttisar. Har fått ett gäng av mina favo killar nu: Juan, Esteban och Jayson. Hade tänkt smuggla med de hem som start till mitt blivande colombianska fotbollslag som jag ska starta med Oscar. Finurligt va? Nej men man kan ju alltid få drömma. Det var verkligen mysigt att vara tbx och få ta hand om de små änglarna. Eller änglar är de ju inte alltid men underbaraste barnen jag träffat. De har sån livsglädje och är så speciella på sina små sätt. Jag bäver mig för dagen jag ska lämna de till deras enskilda öden. Men ska nog fråga Ines om jag inte kan få information angående de om några månader för att se hur de har det och förhoppningsvis så har de fått komma till en kärleksfull familj som de mer än något förtjänar. Alltså spenderade jag hela dagen med att mata, natta och leka med de små barnen på La Casa.

Imorgon får vi se lite hur det blir då jag inte riktigt är 100 om jag ska jobba eller om vi ska på utflykt. Oavsett hur det blir så har jag iallafall bestämt mig för att jobba i minst 5 dagar till där, frågan återstår bara vilka dagar. Egentligen spelar det ingen roll eftersom dagarna ser likadana ut på barnhemmet men det får helt enkelt avgöras efter hur vi ska göra med diverse utflykter som vi har planerat med familjen.

Jag tycker även att ni har blivit väldigt dåliga med att kommentera, så skärpning på det. Behöver inte vara en lång kommentar men vore kul att veta vilka det egentligen är som läser bloggen.

Ska försöka skriva lite fler inlägg när jag inte jobbar men som sagt så går de dagarna helt åt "mina" barn, men det kanske ni förstår.

Bless <3.

16 November 2010 (Bogota, Colombia)

Goddag :).
Idag skiner solen för första gången på länge. Får se till att ta mig ut på en liten promenad lite senare men först och främst hade jag tänkt skriva lite om Colombia. Det första inlägget på många som jag hade tänkt skriva under tiden jag är här och även förhoppningsvis fortsätta skriva på när/om jag återvänder till Sverige. Det är mer information än personliga åsikter men kommer självklart fortsätta skriva mina dagliga inlägg om mina egna känslor, upplevelser och tankar så oroa er inte för det men tänkte att det kanske kunde vara kul för er som inte vet så mycket om Colombias historia och dagens Colombia att läsa lite om det också. So here it goes:

Det går bättre och bättre för Colombia men samtidigt blir det allt svårare att leva där. Vi kan hitta många tillspetsade uttalande av det här slaget om detta sydamerikanska land - så fyllt av kontraster och motsättningar.

De centrala delarna av huvudstaden Bogota är en modern storstad med välklädda affärsmän och modern arkitektur. Men i den södra delen av staden breder Latinamerikas största kåkstad ut sig så långt ögat når med små, enkla hus som klättrar upp- och nedför de låga kullarna.

Storstädernas brusande trafikkaos och landsbygdens sömniga byar med låga, vita hus och hästhovars klapper mot kullerstenarna känns som olika världar. Och i djungelområdena ligger ännu mer bortglömda nybyggarsamhällen dit det endast går att ta sig med kanot längs floderna. Där har bönder från landets alla delar röjt yuca- eller sockerrörsodlingar i den täta urskogen.

Colombias ekonomi är stabil. När grannländerna i början på 80-talet hamnade i en förödande skuldkris lyckades landet undvika att bli beroende av Internationella valutafonden. Under senare år har regeringen sänkt tullarna och minskat statens inflytande över ekonomin. Till skillnad från i flera andra länder, som följt samma recept, har det inte lett till stagnation. Istället ökar tillväxt och investeringar. Höjd kaffepriser och nya oljefyndigheter väntas under de närmaste åren ge ytterligare fart åt ekonomin.

Trots detta lever 47 procent av befolkningen i fattigdom. Det är en högre siffra än genomsnittet för Latinamerika. En femtedel av colombianerna har ingen tillgång till sjukvård och klyftorna mellan rika och fattiga är avgrundsdjupa. I formell mening har Colombia varit en demokrati under hela det senaste århundradet. Även under 1970-talet, då de flesta av Latinamerikas länder var militärdiktaturer, hölls regelbundna val. Men majoriteten av befolkningen röstar inte och landt tillhör de allra värsta i världen när det gäller mord, "försvinnanden" och andra brott mot de mänskliga rättigheterna. Militär, polis och paramilitära grupper med kopplingar till armen ligger bakom större delen av övergreppen. Detta har påtalats otaliga gånger av FN-organ och organisationer för mänskliga rättigheter. Men regeringen har till stor del lyckas dölja bristen på vilja att göra något åt brotten genom att framställa sig som offer för kokainhandlare och gerillagrupper.

Även det våld som inte har politiska orsaker har ökat lavinartat under senare år. Antalet mord i förhållande till invånarantal tillhör de högsta i världen.

En viktig förklaring till en stor del av Colombias moderna historia finns i de båda partier - liberalerna och de konserativa - som sedan mitten av 1800-talet helt har dominerat landets politiska liv. De har inte bildats utifrån olika ideoliger utan är uppbyggda av lokala partibossar runt om i landet. Snarare än att arbeta för hela nationens bästa har dessa strävat efter att främja sina egna intressen. Tillsammans har de ändå i mer än ett och ett halvt sekel lyckats behålla makten åt den elit som efterträdde de spanska kolonisatörerna. Segrarna för flera oberoende kandidater i lokalavalen hösten 1994 visar emellertid att liberalernas och de konservativas maktmonopol för första gången kan vara hotat.

Landets statsmakt har alltid varit svag, ineffektiv och korrupt. Den har inte kunnat förse medbogarna med ens den mest grundläggande service. Statens totala frånvaro i vissa delar av landet har gjort det möjligt för gerillagrupper att ta kontroll över stora områden. Rättsystemets oförmåga att upprätthålla lag och ordning har underlättat för mäktiga kokainkarteller att växa fram. Det har även bidraget till våldet genom att många medborgare väljer att ta lagen i egna händer. "Ett öga för ett öga, en tand för en tand" principen. Till skillnad från i flera grannländer råder ett utbrett samförstånd mellan politiker och näringsliv. Den styrande elitens enighet har gjort det möjligt att föra en pragmatisk och långsiktig ekonomisk politik. Men den har också varit en av orsakerna till att befokningsmajoritetns krav på högre löner och bättre social service har kunnat  negligeras och till att majoriteten av colombianerna uteslutits reelt politiska etablissemanget eller har utsatts för skoningslös förföljelse. Denna brist på demokratiskt utryme har främjat framväxten av gerillagrupper.

En nyckelfråga, för framtiden är att få slut på den interna väpnade konflikten som, tillsammas med den som pågår i Guatemala, är Latinamerikas mest långvariga. I skuggen av våldet och de sociala problemen finns också ett annat Colombia, ett bedövande vackert land med allt från mäktiga snöklädda bergstoppar till blommande dalar där färgprakten flödar. Det är också ett av de länder i världen där det finns allra flest växt och djurarter.

Landet har en stor kulturell rikedom: hantverk med rötter i de indianska och svarta kulturerna, överdådliga folkliga fester, de olika regionerna musikstilar och danser...
Musiken är ofta glad och dansvänlig. Från radioapparaterna i hem och bussar hör man ständigt säsongens populärasta cumbia eller den folkliga vallenato musiken med sitt svängiga dragspel. Men mer än något annat är det människorna från Colombia: deras vänlighet och generositet, deras uppfinningsrikedom och deras mod. Colombianernas drastiska humör gör ocksa att man ofta skrattar, även åt sådant som egentligen borde få en att gråta. Kanske är den folkliga humorn ett sätt att värja sig mot en hård vardag. Enda jag kan säga är att, Gud ge mitt folk styrkan att forsätta. Ge de solsken som värmer deras modiga och slitna ansikten.

Bless <3.

15 November 2010 (Bogota,Colombia)

Hola,

Nu är jag äntligen tillbaka mina läsare. Snart på starka ben igen hoppas jag men än är jag inte där. Som ni kanske anade så fick jag tillslut magviruset som härjat på barnhemmet och har blivit sängliggandes sedan i fredags. Inte det skönaste jag varit med om kanske, men som sagt så kunde det har varit mycket värre. Febern slapp jag för första gången i mitt liv, då det är något jag alltid får när jag blivit sjuk. Tur det iallafall annars hade det nog kunnat gå riktigt illa då alla som känner mig vet att jag kan få rysligt hög feber. Nu är det dock bara att fortsätta att luta sig tillbaka tills jag är helt återställd igen och då blir det bums raka vägen till barnhemmet igen. Tyvärr så har ju nu många dagar gått bort från mitt voluntär arbete pga det här men få ta det med en nypa salt och inte försöka tänka på det så mycket. Än finns det ju fler dagar att hämta. Under min "insjuknad" om man kan kalla det för det, personligen tycker jag nog att jag formulerade det där lite väll allvarligt men men så har jag hunnit läsa mig igenom 4 böcker och är snart innepå min 5e. Eftersom dagarna inte varit så jätte intressanta för er läsare att ta del av så tänkte jag istället dela med mig om böckerna och ge mitt omdöme om vardera.

1.
Skändad - En överlevares berättelse

När Khady Koïta var 7 år renades hon. Hon fördes till en hydda och hölls nedtryckt mot en bastmatta medan en kvinna stympade hennes kön med ett rakblad. Vid fjorton års ålder blev hon bortgift med en betydligt äldre släkting och flyttade från tryggheten i Senegal till ett okänt Paris.

I Frankrike väntade ett helvete. Hon tvingades leva instängd i en liten lägenhet, stå ut med täta och svåra graviditeter, fysisk och psykisk misshandel och ständiga våldtäkter. Hon var en fånge i sitt eget liv.

Till slut använde Khady sig av den starka livsvilja och överlevnadsinstinkt hon fötts med och slog sig fri. Efter en lång strid fick hon äktenskapet upplöst och vann över de traditioner som så starkt präglat hennes liv.

Skändad är den otroligt starka berättelsen och vittnesmålet från senegalesiskan Khady Koïta. Om hennes kamp för ett eget liv, mot kvinnlig könsstympning, polygami och misshandel. Vi följer henne från det hjärtskärande övergreppet vid sju års ålder tills hon blir en självständig och ekonomiskt oberoende kvinna. Idag är Khady Koïta en hårt arbetande kvinnokämpe. Hon har framträtt i FN och samarbetar med UNICEF med hela världen som arbetsplats.

BETYG: 4/5

2.














Nästan tio år har gått sedan Maria Eriksson och hennes familj lämnade Sverige och nu först är det möjligt att berätta historien om vad som hänt dem under den tiden.

Del ett, Flykt, berättar om familjens sista år i Sverige. De lever isolerade, undangömda och allt mer desperata. Hösten 1994 slår kammarrätten fast att familjen måste lämna Sverige. De emigrerar för gott våren därpå.

Del två, Exil, utspelar sig i huvudsak i Sydamerika. Här försöker familjen under tre års tid bygga upp en ny tillvaro, och under en period ser de ut att lyckas. Barnen får för första gången gå i skola och träffa jämnåriga. Men ekonomiska bekymmer och sjukdomar gör livet omänskligt hårt för dem. Till slut finns bara en lösning: de måste bryta upp igen.

Så kommer familjen till USA i del tre, Asyl. I fem år kämpar Mia för att familjen ska få stanna i landet. Det blir en hisnande resa genom det amerikanska samhället med ett fullständigt unikt och dramatiskt slut.

Idag har Maria Eriksson fått en fristad i USA. Hon bor i en villa utanför en större stad. Framgången med boken om hennes liv har gjort henne till miljonär.

BETYG: 3,5/5

3.

När döda börjar tala!

Polisinspektör Patrik Hedström har precis återvänt till arbetet efter en tids sjukskrivning. Han har försökt vila upp sig, samtidigt som han har tagit hand om sin fru Erica och deras för tidigt födda tvillingar. Men knappt hinner han kliva in på polisstationen förrän han kastas in i en ny utredning. En man har hittats mördad, skjuten i bakhuvudet hemma i sin lägenhet. Offret är Mats Sverin, kommunens ekonomiansvarige, en alltigenom trevlig och omtyckt person. Ingen har ett ont ord att säga om honom.

Tillsammans med sina kolleger börjar Patrik kartlägga Mats liv, som rymmer fler hemligheter än någon kunnat ana. Varför lämnade han Göteborg hals över huvud för att flytta till sin barndoms Fjällbacka? Vilken är hans roll i projektet att bygga om det gamla badhotellet till spa? Och är det en slump att Mats ungdomskärlek Annie också har återvänt? De har inte haft kontakt på många år, men nu befinner hon sig med sin son på Gråskär utanför Fjällbacka. En ö där Annies släkt har vistats i generationer. Också Gråskär bär på hemligheter. Erica, som har varit klasskamrat med Mats och Annie, kan inte hejda sin nyfikenhet. Egentligen har hon fullt upp med tvillingarna, men då det nya familjelivet går mycket bättre än hon vågat hoppas börjar hon forska i öns historia. I folkmun kallas den Gastholmen och har alltid omgärdats av mörka rykten. Det sägs att de döda går igen och att de har något att berätta för de levande.

Betyg: 3/5


4.
  Välkommen till Hollywood 

Handlingen i Tilly Bagshawes debutroman utspelas i världens mest glamorösa städer; Los Angeles, Paris och New York och är lika syndigt sexig och oemotståndligt fängslande som själva Hollywood, drömmarnas stad. Siena McMahon verkar ha allt här i livet. Hon är barnbarn till Hollywoodlegenden Duke McMahon och dotter till mångmiljonären och filmproducenten Pete McMahon. Siena är vacker, smart och rik. Men bakom järngrindarna till den stora herrgården i Hancock Park är livet långt ifrån lyckligt. Det är inte kärlek som förenar familjemedlemmarna utan maktkamp och ärelystnad. När en engelsk lycksökerska, Caroline Berkley, utnyttjar Duke och flyttar in hos dem ställs allt på sin spets. Siena skickas iväg till en internatskola i England och börjar genast planera hur hon ska kunna ta sig därifrån. Hon är övertygad om att hon ska bli en Hollywood-stjärna, precis som hennes farfar förutspått. När hon väl är tillbaka i Los Angeles kommer motgångar, svek och misslyckanden bara att göra henne starkare och tuffare. Men till vilket pris?

BETYG: 4/5
 
Så där har ni mitt minibibliotek som jag snabbt röjt igenom de senaste dagarna. Som tur är har Hernando ett litet bibliotek av sitt egna här i huset som jag snällt få ta del av så nu har jag lagt fram 7 böcker som jag fann intressanta som jag tänkt plöjga igenom på inte så lång tid. Skriver även om de när jag läst klart om ni vill? Fast förhoppningsvis har jag inte så himla mycket tid över att läsa snart, då jag syftar på att jag rört mig mot friskare dagar och istället befinner med mina små bebisar på barnhemmet. :) Åh så jag längtar efter de söta små ansiktena. Kan faktiskt erkänna att det känns tungt att inte ha sett de på ett tag spec min lilla Alejandro. Men inom sin tid så, som vissa brukar säga "den som väntar på något gott väntar aldrig förlänge", hur mycket man förlita sig på den meningen är en annan sak, haha. Kanske blir det ett till inlägg om ett tag men nu hade jag tänkt försjunka mig i mina böcker igen, den bokmal jag nu blivit. ;) Blir nog pappa stolt.

Tillsvidare, bless <3.

11 November 2010 (Bogota, Colombia)

Hej kära läsare,
Idag har jag och familjen varit i köpcentrumet och kollat/köpt kläder åt plutten. Mer än så har vi faktiskt inte gjort idag eller har inte jag gjort heller för den delen. Nu ska jag sitta barnvakt igen medan föräldrarna springer iväg på ännu ett ärende. Innan jag börjar med det dock så tänkte jag skriva lite om filmen jag nyss kollade klart på, nämnligen bowling for columbine, av michael moore.

Jag har personligen sett den här filmen minst 20 gånger och jag tröttnar aldrig, det finns alltid något nytt att upptäcka som man missat de tidigare gångerna man har sett den.

Vad handlar då ”Bowling for Columbine” om?

Den handlar om den amerikanska vapenkulturens inflytande i världen och i det amerikanska samhället. Här följer en redogörelse över filmen: Filmen inleds med att Michael säger ”20e april 1999 var som vilken dag som helst; Mjölkbudet var precis klar med sin runda, Robert Weinstein går sin dagliga morgonpromenad och presidenten bombar ännu ett land vars namn vi inte kan uttala. Två pojkar i Littleton Colorado går och bowlar kl. 6 på morgonen, vem kunde tro att det skulle bli något annorlunda med den här dagen?”

Man får även se när Michael går till en bank då han hade sett en annons i tidningen om att om man öppnar ett bankkonto där så får man ett gratis vapen.
Det visar sig att banken har minst 500 handeldvapen och gevär inlåsta i valvet.

”These guns look real, and they sound real!” – Citat från en leksaksreklam från 70-talet.

Michael Moore kommer från Michigan, en stad som älskar vapen och jakt. Och inte så konstigt nog så kommer överhuvudet för the NRA (National Rifle Association), Charleton Heston också därifrån. Som tonåring fick Michael NRAs prickskytte diplom.

I Michigan skulle några fotografer en dag ta kort på en hund i jägarkläder och för skojs skull hängde de på honom ett .22 kalibrigt hagelgevär. En av fotograferna böjde sig ner på knä vid hunden, geväret gick av och sköt en kula rakt igenom fotografens huvud, med ingångspunkt hakan och ut genom kraniet. I ett reportage om händelsen uttalar sig en av poliserna som hade utrett fallet att ”I Michigan kan inte djur bli åtalade för våldsbrott”.

The Michigan Militia blev kända över hela världen den 19e april 1995 när Timothy McVeigh och Terry Nichols som var medlemmar i gruppen – sprängde en statligt ägd byggnad i Oklahoma City, 168 personer dör.
Timothy McVeigh, som var huvudmisstänkt, blev dömd till avrättning, Terry Nichols blev dömd till livstidsfängelse utan möjlighet att bli frisläppt.


I staden Virgin i Utah är det lag på att varje hushåll måste äga minst ett handeldvapen eller gevär (!).

I Littleton Colorado, samma stad där Columbine High School ligger – ligger Lockheed Martins huvudkontor. Lockheed Martin är världens största vapen producent och många av Littletons innevånare arbetar för dem.

Lockheed Martin påstår att man inte kan jämför vad som hände på Columbine High School och vad som händer med vapnen de själva tillverkar ute i världen eftersom: ”USA anfaller inte ett land bara för att de är arga på det”.

Upp till bevis!

1953: USA Avsätter premiärminister Mossadeq i Iran och installerar Shah som diktator.
1954: USA avsätter och avrättar den demokratiskt valda presidenten Jacob Arbenz i Guatemala. 200 000 civila dödas.
1963: USA finansierar lönnmordet på Sydvietnams president Diem.
1963-1975: Amerikansk militär dödar 4 miljoner människor i Sydostasien.
11 september, 1973: USA avsätter den folkälskade presidenten Salvador Allende i Chile och installerar militärdiktatorn Augusto Pinochet. 5000 chilenare avrättas, inklusive Victor Jara .

På bild Salvador Allende.
1980-talet: CIA tränar Usama bin Laden och andra terrorister att mörda sovjetiska statsmän. CIA ger även terrorgruppen 3 miljarder $.
1982: USA ger miljarder $ till Saddam Hussein för att han ska vinna kriget mot Iran.
1983: Vita huset ger i hemlighet vapen till Iran för att vinna kriget mot Irak.
Men vänta nu, det stämmer väl inte? Jo, det är USA vi pratar om.

1989: CIA agenten Manuel Noriega, sittande president i Panama vägrar lyda order från Washington. USA invaderar Panama och avsätter Noriega, 3000 civila dör.
1998: Clinton ger order om bombningen av en vapenfabrik i Sudan, det visade sig att de tillverkade huvudvärkstabletter.
1991-Idag: 500 000 irakiska barn har dött av slumpmässiga bombningar av USA

Vad säger ni nu då, Lockheed Martin? Har Michael och jag varit tydliga nog mot er? Kan ni nu erkänna att det som era vapen används till visst kan jämföras med vad som hände på Columbine High School?

Nu när jag har pratat så mycket om Columbine High School är det väl tid att berättade vad det var för en händelse som kunde skaka upp världen så mycket.

Den 20e april 1999 går två pojkar vid namn Eric Harris och Dylan Clebold och bowlar på den lokala bowlinghallen i Littleton, Colorado. Efter de hade bowlat gick de till skolan med vapen, rörbomber och ammunition. Alla vapen var köpta lagligt och kulorna var köpte på det lokala K-mart bara en bit ner på gatan. 12 elever och 1 lärare dog i massakern som uppstod och över 900 skott avlossades innan Eric och Dylan tog sina liv med vapnen de hade. En pappa till en av de mördade på Columbine High School sade så här i en demonstration: ”Something is wrong with this country, when a child can so easily grab a gun and put a bullet in to the middle of another child’s face as my son experienced, something is wrong”. Jag håller med, något är verkligen fel.

Högervridna nyhetskanaler (vilka utgör ca 90 % av det amerikanska nyhetsutbudet) och religiösa motsägare påstod att det var rockartisten Marilyn Mansons fel att ungdomar hade så mycket ilska i sig i dagens samhälle. Men nu ska vi se vad som mer kunde ha haft något med saken att göra.

• Bowling var det sista Eric och Dylan gjorde innan de gick och sköt på sin skola, kunde inte det ha påverkat? Men vänta, bowlar man inte i andra länder också?
• Tittar man inte på våldsamma filmer i Frankrike?
• Lyssnar man inte på Marilyn Manson i Tyskland som för övrigt är Gothmusikens hemland?
• Tillverkas inte de flesta våldsamma tv-spel i Japan?

De Liberala skyller på arbetslösheten i USA, men i Kanada har man dubbelt så stor arbeslösthet. Allt detta är verkligen värt att tänka på och det får mig att gå vidare i mina tankar kring hur mycket media spelar in i hur vi växer upp osv...

Idag sker fler våldsbrott än någonsin förr, många skyller det på medievåldet. På TV visas fler och fler program med våldsinslag på allt ”barnvänligare” sändningstider och dataspelen blir blodigare och grymmare. Ofta är det fråga om dubbel påverkan: vi blir påverkade av själva filmen/spelet och sedan blir vi påverkade att tro att det är farligt även om vi inte är helt säkra på det.

Filmer och TV-program blir allt våldsammare och extremare för att locka tittare. Det extrema har ju alltid lockat åskådare, men formen har regelbundet bytts ut. Där det igår fanns gladiatorspel finns idag splatterfilm. Skillnaden är att dagens hjältar är mycket tåligare, smartare och vältränade än de var förr. Förr: en slav + ett lejon = en säker död åt slaven. Idag: en hjälte + 50 aliens med motorsågar = hjälten vinner och världen är räddad. Orealistiskt klagar vissa, men vem vill se en förlorare bli uppäten av ett lejon? Nej, vi vill ha lyckliga slut.

Det verkliga våldet som det framträder i nyheter och dokumentärer är ibland nästan värre än det fiktiva våldet.

Där finns inga lyckliga slut som i filmer och serier och det har också blivit råare och mer närgånget. Det beror bland annat på att fotografer och reportrar har lättare kamerautrustning och kan komma riktigt nära. Stridande grupper släpper gärna fram fotografer till fronten för att få publicitet för den egna saken. Detta klagar inte så många på.

Data- och TV-spel gör barn till mer aktiva deltagare i det som sker och vissa menar därför att detta våld är farligare än det våld som visas på TV. Det ökade våldet i spelen ger en orealistisk bild av hur mycket våld en människokropp egentligen tål och kan medföra en känslomässig tillvänjning mot våld. En del menar att gränsen mellan fantasi och verklighet kan bli otydlig hos barn och unga personer som spelar våldsspel medan andra säger att man blir mer kreativ och snabbtänkt när man spelar mycket. Men, återigen, vi vill vara starka, snygga och smarta. Vi vill vara vinnare, och eftersom det är mer extremt att döda någon än att bekämpa denne med matematik är det våldsspel vi vill ha.

Föräldrarna skyller på speltillverkarna och tycker att de har för mycket våld i sina spel samtidigt som speltillverkarna säger att det faktiskt finns åldersgränser och att föräldrarna bör se efter sina barn bättre. Är dagens föräldrar för mesiga, borde de inte kunna lära barnen vad som är rätt och fel? Vad som är fantasi och vad som är verklighet? Är dessa spel bara dåliga eller finns det något bra med dem?

Ett exempel på en händelse som beskylls ha orsakats av medievåld är vad som hände på Columbine Highschool 1999, då två elever skjöt ihjäl tolv andra elever och en lärare innan de tog sina egna liv.


Innan gärningsmännen genomförde dödsskjutningarna hade de spelat det populära spelet Doom. Obekräftade uppgifter säger också att de hade gjort en egen bana i form av sin skola. Det finns även ett videoband där eleverna pratar om att de ska förvandla skolan till ”ett jävla Doom”. För Id Software, företaget som gett ut spelet, innebar den plötsliga uppmärksamheten oräkneliga dödshot och man tvingades anställa extra personal för att trygga säkerheten. Att det går att köpa vapen och ammunition på vanliga köpcenter i USA verkade inte ha någon stor betydelse för debattörerna.

Forskning om mediernas påverkan har pågått sedan 1920-talet. Studierna har oftast utgått ifrån oro i samhället för vilka negativa effekter TV, film, video- och dataspel har på medborgarna och framför allt på barn och ungdomar. Ett område som ägnats stor uppmärksamhet inom denna forskning är om våld i medierna skulle kunna påverka användarna/tittarna till att själva bli våldsamma. De positiva effekterna verkar det inte forskas lika flitigt om.

Vad har man kommit fram till? Länge var forskningsresultaten motsägelsefulla, men idag är de flesta forskare eniga – medievåldet har en mindre bidragande betydelse för att personer ska begå våldshandlingar i det verkliga livet. Ökad aggression hos barn och ungdomar beror till 5-10 % på att de har utsatts för medievåld, medan 90-95 % beror på andra omständigheter så som individens personlighet, familjeförhållanden, vänner, skola, arbetslöshet med mera.

Medievåld påverkar känslor och kan ge tankar och idéer om våld, men det är blandningen av intryck från medierna, uppväxtvillkor och livserfarenheter som skapar ett beteende. Ofta betyder de personliga erfarenheterna mer än intrycken från medier.

De flesta undersökningar visar att medievåld förstärker aggressionen hos barn och ungdomar som redan bär på aggressioner och som har olika typer av sociala problem, vilket kan göra dem mer våldsbenägna. Andra personer med en mindre problematisk bakgrund blir oftast inte aggressiva av medievåld. Det är vanligt att yngre barn imiterar medievåld som de har sett men impulserna är oftast kortsiktiga och handlar bland annat handlar om att barnen bearbetar de känslointryck som de har fått när de har sett medievåld.

Ett inflytande av medievåldet som har diskuterats mindre är att det kan ge upphov till skadlig rädsla. Både barn och vuxna kan, på grund av mycket tittande på medievåld, få överdrivna föreställningar om mängden och typen av våld i samhället, inte minst beroende på att press och TV-nyheter ofta vinklar och ger stort utrymme åt enskilda våldshändelser. Allt medievåld kan göra att tittaren mår dåligt och blir rädd för att själv drabbas av våld. Följderna kan bli att personen, på grund av rädsla, avstår från att gå ut ....

Angående planerna för idag så blir det nog inte så mycket mer än såhär. Kanske möjligtvis blir en tripp till lekparken om vädret tillåter men snart sätter ju jobbet igång ordentligt så tar nog vara på dessa lata dagar till läsande, promenader och filmtittande samt lite barnvakteri.

Tills vidare, Bless <3.


Barnvakt.

Hej gullungar,
Idag vakna jag en aning senare än vanligt. Normalt så brukar jag gå upp runt 8 på morgonen men idag tog jag en sovmorgon och sov till halv 10 faktiskt. Man kan väll säga att mina tider inte alls kan jämnföras med de jag haft i sverige. Kan nog också bero på att jag har ett helt annorlunda jobb i sverige än vad jag har här. Här är det dagsjobb och i sverige har jag nattjobb. Så där är väll den enkla förklaringen till den annorlunda schemat som jag har. Känns dock skönt att inte sova bort hela dagarna utan istället utnyttja de till något mer produktivt. Får hoppas att detta sitter i när jag återvänder till sverige men man vet ju aldrig. Ofta så råkar man ju hamna i sina gamla vanor när man återvänder hem. Fast å andra sidan kan man ju inte vara 100% säker på att jag återvänder då det var planerat.

För övrigt så har jag suttit barnvakt i några timmar åt både plutten och William. Vi har bland annat spelat spel och kollat på Alfons Åberg. Stackaren som inte mått så bra senaste dagarna och verkar ha fått samma virus som de på barnhemmet har fått har kan för tillfället inte äta riktigt som vanligt och är väldigt dålig i magen men allt gick bra. Nu är mamman och pappan hemma igen och vi sitter och kollar på Hitta Nemo. Riktigt bra disney film måste jag påstå. Det är väll en av sakerna som är kul att sitta barnvakt till barn i den här åldern. Man får kolla på sånahär filmer. :) Ikväll blir det nog ingen större utflykt eller aktivitet då jag känner mig en aning tröttare än vanligt. Hoppas verkligen inte att jag fått detta virus som plutten haft, har ingen större lust att bli sjuk när jag är här nere speciellt inte med något okänt virus. No thank you. Så det blir nog bara middag, filmtittande, lite läsning och sömn. Jag kan tilläga att jag blivit en riktig bokmal här nere. Har redan läst igenom 4 böcker och nu har jag inte många kvar. Som tur är så har Hernando ett mini bibliotek här så om jag hinner läsa ut mina böcker innan jag åker så finns alltid hans men å andra sidan så kommer jag vara hyfsat upptagen veckorna framöver. Som sagt så ska jag inte jobba på barnhemmet den här veckan eftersom det knasiga viruset sprids runt barnhemmet just nu så jag har valt att börja jobba på måndag istället så vi får hålla tummarna att viruset har lagt sig tills dess annars vet jag inte riktigt hur det blir med mitt arbetande.

Nu ska jag fortsätta kolla på filmen men jag lovar att uppdatera imorn om inte redan ikväll.

Bless <3.

10 November 2010 (Bogota, Colombia)

Jag säger inte att vi ska sluta drömma eller sluta att sätta upp mål, men istället för att lägga så stor vikt vid de saker so skänker oss lycka, borde vi leva varje ögonblick med glädje, med en brinnande iver och nöjda med att bara finnas till. Våra drömmar och planer är bara det. De är inte nödvändigtvis vad framtiden kommer att bli eller var vi kommer att befinna oss i den framtiden. Vi kan med andra ord inte förutsäga framtiden, men vi kan välja hur vi ska leva varje dag.

Man kan enklare kanske förklara det med följande tankesätt: ABC, A för attitude, B för belief, och C för choice. De här tre elementen, har jag kommit att inse, har haft en enorm inverkan på mig. Om du har den rätta disciplinen och hängivenheten är jag säker på att de kommer att sätta dig i stånd att ta itu med vad det än är du känner håller dig tillbaka i livet och hindrar dig från att uppnå ditt "personbästa", vad det nu kan vara. Men innan jag kommer till det centrala i mitt ABC skulle jag vilja berätta en historia.
Man ber vänligt människor föreställa sig att de har gått in i en antikaffär där de har hittat en utsökt gammal lampa. Ni har redan gissat det. Det kommer upp en ande ur den, en istället för de legendariska tre önskningar säger han att du bara få önska dig en sak, nämnligen att förvandlas till vem du vill. Vem skulle det vara?

Tänk efter ett ögonblick. Vilket skulle ditt svar bli?

Den vanligaste reaktionen hos människorna är att de ill vara någon annan. Många vill vara Mel Gibson eller någon annan berömd person. Den stora majoriteten säger tråkigt nog att de skulle vilja vara någon annan. Bara en handfull säger att de gärna är sig själva. Jag tycker det är sorgligt. Varför? Därför att det tyder på att en massa människor lever med en önskan, ett hopp, som aldrig kan förverkligas. Det är en omöjlig dröm. Hur mycket du än önskar att du vore någon annan, så kommer du aldrig att bli det. Du kommer alltid att vara du - den du var när du föddes och som du kommer att vara när du dör.

Det finns de som är lyckliga nog att ha massor av pengar och som har gjort av med förmögenheter på att försöka förändra sig. Till exempel kändisar som försöker ändra sitt utseende med plastkirurgi. För pengar kan du möjligen köpa dig ett nytt ansikte och en ny kropp men inte en ny själ, eller för den delen lugn och tillfredsställelse. Vår attityd till oss själva är en av grundpelarna i våra liv, berget som vi bygger allting annat på och ur vilket allting växer. Vad har du för attityd till dig själv och hur ser du dig själv som någon av värde Om du inte sätter värde på dig själv, hur ska du någonsin kunna övertyga någon annan om att du har ett värde?

Det är så många som har sagt att de har svårt att hitta ett värde i sitt liv eller hos sig själva. De lider av dålig självkänsla av många orsaker, av vilka fler har sitt ursprung i tidiga barndomsuppleveser. Vi måste alltså börja med att värdera oss själva och med att odla en känsla av egenvärde. Om detfaller sig naturligt, fortsätt att jobba på det. Om inte, tror jag det är någonting som går att utveckla, även om det är svårt i början. Det är också genom att sätta värde på andra som vi finner en större mening med vårt liv. Instinkt om det låter oss se bortom oss själva och förstå att allt hänger ihop. Varje människa du möter, varje människa du samarbetar med i jobbet eller i privata livet, antingen det är ett barn eller en vuxen, har lika stort värde som du. Den människans liv är lika unik som du och det som händer i den människans liv är lika viktigt för honom eller henne som ebben och floden i ditt egen liv. Behandla människor med en attityd som visar att du sätter värde på dem. Det är rent märkligt hur vi kan förändra utgången av en situation genom att helt enkelt komma ihåg och tillämpa det.

Vi kan vara irriterade på någon eller vi kan vara arga på deras sätt att bete sig. Det betyder inte att vi inte får uttrycka de känslorna, men om vi gör det måste vi hålla i minnet att varje människa har sin värdighet. Att behandla någon med respekt, även om vi är djupt oense med honom eller henne, kan ge mirakulösa resultat.

Jag skulle vilja återge en berättellse ur Biblen som för mig sammanfattar innebörden av och styrkan i att tänka positivt när man betraktar ett problem. Det är berättelsen om David och jätten Goljat. När israeliterna mötte Goljat såg de på honom och sa: "Åh, så stor han är. Honom kan vi aldrig döda." Men lille David, som bara var beväpnad med en slunga och några stenar, såg på samme jätte och sa: "Så stor han är. Jag kan omöjligt missa."
Om vi bara kunde se på alla våra problem på det sättet skulle det vara så mycket enklare att lösa dem. Vi närmar oss gärna problem med uppfattningen att det bara finns en enda lösning. Vi betraktar vårt problem, vi tänker på det, och ofta bestämmer vi oss för vad lösningen är utan att överväga andra möjligheter.

En annan historia som jag tycker om att berätta för att illustrera det här är den om en man som tillsammans med sin familj drabbas av översvämning. När vattnet stiger runt honom lyckas han få upp alla, inklusive hunden, på taket till sitt hus. Han står där och ber tyst, ber Gud om att rädda dem alla. Just då passerar en granne i en båt. Han ropar till familjen och uppmanar dem att hoppa i båten och rädda sig medan de kan. Men mannen viftar iväg grannen, envist hävdande att Gud kommer att ta hand om dem. Skyfallet fortstter och vattnet stiger än mer. Mannen fortsätter att be. En stund senare glider en räddningsbåt fram till huset och besättningen uppmanar mannen och hans familj att hoppa i och rädda sig. Än en gång viftar han iväg dem och säger att Herren kommer att ta hand om dem. Vattnet stiger och når farliga nivåer. Runt omkring sig ser mannen ett hav av brunt, bubblande, kallt vatten. Till och med hustaken har försvunnit. Han hör ljudet av en helikopter och tittar upp på den där den kretsar ovanför hans hem och hans stackars familj, fångad på den sista biten tak som fortfarande sticker upp. "Ta repstegen", ropar en av männen ner genom oljudet. "Rädda dig och din familj. Det är er sista chans." Mannen tittar upp och ropar: "Jag förlitar mig på Gud. Han kommer att rädda oss. Ge er av." Till sist sköljer vattnet över huset. Mannen och hela hans familj, inklusive hunden, drunknar. Som tur är hamnar de vid himlens port och mannen, som nu är mycket besviken och mitt uppe i en troskirs, ger sig på Gud. "Hör nu här", säger han argt. "Jag förstår det inte. I hela mitt liv har jag fått lära mig att förlita mig på dig och så kommer det ett krisögonblick när jag behöver dig som mest, och du sviket. Du besvarade inte mina böner."
Gud ser på mannen, hans familj och hunden och skakar förtvivlat på huvudet.
Sedan säger han: "Först skickade jag din granne, sedan skickade jag räddningsbåten och sedan helikoptern. Vad mer hade du väntat att jag skulle göra?" Mannens envisa tro på bara en lösning hade gjort honom blind för alla andra möjligheter.

Var öppen för alla lösningar. Till din förvåning kommer du kanske att finna att det genast dyker upp en. Om det gör det, tänk på den, begrunda andra vägar. Men när du väl har hittat en lösning på ett problem, realisera den genast. Många av oss bär med oss våra problem betydligt längre än vi behöver. De blir en inneboende del av oss och vi kan bli abnormt fästa vid dem. Om det inträffar, tynger vi oss med sådant vi inte behöver belasta oss med. Jag ser livet som en resa. På den magiska resa är det oundvikligt att vi samlar på oss bagage. Tänk dig att vi alla bär på en ryggsääck och att varje problem vi möter förvandlas till någonting konkret, en sten till exempel, stor eller liten beroende på problemets eller traumats storlek. Vad vi gör är att vi ar den där stenen och lägger den i vår ryggsäck. Till sist orkar vi inte bära den. Den blir en börda som hindrar vår resa. Vi kanske faller ihop vid vägkanten, för trötta för att fortsätta. Men om vi stannar upp ibland, och tar oss tid att öppna ryggsäcken och undersöka vad som ifnns i den, kommer vi att finna att det gömmer sig mycket där som vi inte längre behöver och glatt kan göra oss av med. Vad jag vill säga ar at vi alla behöver emotionell och mental vårstädning lite då och då. Vi behöver slänga ut några av de där stenarna som vi har burit omkring på. Det kan vara en svår skillsmässa eller barndomstrauma som fyllt dig med bitterhet, agg och hat till någon.

Det kan vara ett litet eller stort svek eller till och med ett ekonomiskt bakslag, men frågan bör ställa dig är: Varför har jag bestämt mig för att behålla den där bördan? Ibland är det någonting mycket traumatiskt i vårt liv och vi kan finna det oerhört svårt att släppa eller ge oss av med det. Ändå är det möjligt. Ofta kan ett problem bli en så stor del av oss att det upptar oss helt. Vi grubblar på det, vi talar ständigt om det. Det ger oss den uppmärksamhet vi behöver av andra. Människor är i allmänhet fulla av medkänsla med den som har ett problem. Om du är bland vänner och tar upp ditt problem, kommer du att få deras uppmärksamhet. Genom att vägra ta itu med det och släppa det håller du dig själv tillbaka. Du kan inte skylla på någon annan än dig själv. Mitt råd under dessa omständigheter är att du lär av ditt problem, att du tar någontng ifrån det istället för att låta det ta någonting ifrån dig, och sedan går vidare.

På samma sätt som vi lägger oss till med dåliga vanor, kan vi lägga oss till med goda. Vi kan forma om livserfarenheter och hitta något positivt i dem. Det är en övning i självdisciplin, men är du tillräckligt engagerad och jobbar på det, kommer positivitism till sist att bli en del av din natur. Med en attitydförändring följer ett nytt perspektiv på tro och tro är B:et i ABC. Hur många av oss tror egentligen på oss själva? Vi är många som hejdar oss i starten, intalar oss att vi inte kan göra någonting, att det är för svårt eller omöjligt att uppnp. Det är lättare att tro när vi sätter värde på oss själva, men det är också fantastiskt att inse att bara en liten gnutta tro kan åstadkomma otroliga saker. Så om du tror på dig själv, om du tror på de talanger du har inom dig, kan du skapa någonting av ingenting. Du måste inte alltid vara den bästa, bara du gör ditt bästa. Ett perfekt exempel på vad jag menar händer vid ett annat test som man kan utsätta människor runtomkring sig med eller en publik. Man ber alla som kan sjunga att sträcka upp handen. Det är alltid bara några få händer som åker upp. Jag tackar alltid dem som är modiga nog att erkänna sin talang, men till resten kan man faktiskt säga att de ljuger. Poängen är att om du kan tala, då kan du sjunga. Du behöver inte sjunga vackert elle rent. Man frågade ju inte om de kunde sjunga bra, bara om de kunde sjunga. När man ställer samma fråga till barn händer någonting helt annorlunda. Varenda en sträcker upp handen. Skillnaden mellan barn och vuxna är att ingen ännu har sagt till dem att de inte ka. De tror fortfarande på sig själva. De har inte fått höra att de ska oroa sig för vad personen bredvid kan tycka eller att de kommer att göra bort sig. Vi borde hålla i minnet att vi alla varit barn en gång, och vi borde kanske jobbapå att återerövra den öppenheten och tron på att allting är möjligt, till och med att flyga. Första gången vår känsla av tilltro får rejält med stryck brukar vara i högstadiet, där allting plötsligt präglas av konkurrens. Bara de bästa kommer med i laget, bara de mest begåvade och intelligenta blir belönade.

Detta var bara lite tankar som jag var tvungen att skriva ner, en uppdatering om dagen får ni senare ikväll. Med detta inlägg menar jag absolut inte att man inte kan bli något stort och lyckas i livet som en kändis som en av mina läsar verkar ha tagit det utan att man bara inte ska försöka vara någon annan, utan vara true to oneself. Sen vad man vill bli i livet är en helt annan femma. Ville bara lägga till det så folk inte tror att detta var ett försök att trycka ner eller ta bort mina läsares drömmar, snarare tvärtom.

Bless <3.

Snabb uppdatering.

Hej igen,

Nu ar jag tbx igen. Med lite kortare interval an forra inlagget. Just nu sitter jag barnvakt at William, familjens aldsta son medan de ar pa sjukhuset for nagon rutinkoll med deras yngsta. Ni kanske undrar vad jag gor vid datorn nar jag ska sitta barnvakt men lugn, oroa er inte, laget ar under kontroll. William sitter och kollar pa sitt pa familjens barbara sa jag har god uppsyn over vad han har for sig. ;)

Nu har det precis slutat regna igen, typiskt att man hamna mitt i Colombias regnperiod men tidigare pa dagen kan jag faktiskt tillaga att det var riktig sommarvader. Det var sa varmt att jag tom kunde sitta ute pa balkongen ikladd bara linne och skjorts, tillskillnad fran er dar hemma som tydligen har nagon form av snostorm, suckers! Nej, det ar faktiskt synd om er. Gor mitt basta for att skicka lite varma och solsken at erat hall men hall inte tummarna for i slutandan bor ni faktiskt i sverige.

En lite jobbig sak har intraffat, tydligen sa har alla barn fatt nagot magvirus som gar runt barnhemmet och lilla plutten hann fa det innan de tog hem honom hit sa stackarn har inte kunnat behalla ngn vatska eller fodda senaste dygnet. Far verkligen hoppas att det gar over snart och att ingen av oss andra blir smittade. Har ingen lust att ligga med huvudet over toalettstolen resten av veckan. Har inte tid med det heller eftersom jag ska sitta barnvakt imorn at bade plutten och William, samt att jag ska tbx till jobbet (barnhemmet) pa torsdag. Far vall se hur det blir med det sistnamnde. Kanske inte det smartaste att vara dar nar varldens spy-virus gar runt. Men det loser sig nog, vi far helt enkelt ta dagarna som de kommer.

Idag har jag inte gjort sarskillt mycket faktiskt. Hjalpt till med lillplutten, last och bara filosoferat. Ibland maste man faktiskt fa ha sana dagar gott folk, speciellt nar man ar ute pa sanahar resor sjalv. Sa fort familjen kommer hem sa blir det nog middag men forst ska jag fraga William om han inte vill se nagon film istallet for att sitta fastlimmad vid datorn, tror hans forldrar uppskattar det.

Tills nasta inlagg vill jag bara halsa till alla nara och kara, saknar er verkligen och ar evigt tacksam for era varma ord och erat stod! Ni ar guldvarda.

Bless. <3


Forresten:

Har ni nagra fragor om nagot specifikt sa ar det bara att stalla fragan som en kommentar sa svarar jag mer an garna pa det. :D


9:nde November 2010 (Bogota, Colombia)

Hej alla lasare,
Ni kanske undrar vad som hande med mitt inlagg fran igar och varfor jag inte kom att skriva nagot pa hela dagen? Enkelt sagt sa var det en valdigt overvaldigande dag. Det var namnligen min forsta arbetsdag pa barnhemmet. Ni som kanske inte riktigt har uppfattat vad det ar jag ska gora dar sa har jobbar jag for tillfallet som voluntar pa barnhemmet dar jag har olika uppgifter, bland annat att hjalpa till under maltiderna med att mata barnen och sen ocksa att stimulera barnen genom olika aktiviter/lekar. For somliga kanske detta later som nagot extremt spannande och kul sak att fa chans att gora under ens liv men for mig har det inneburit sa mycket mer da detta var mitt forsta "hem". Jag tror inte riktigt jag fattade situationen eller det jag skulle komma att kanna forrens jag hade fatt en rundvandring kring barnhemmet och skulle satta igang och mata mitt forsta spadbarn. Hans namn ar Esteban och ar en guldklimp jag aldrig kommer att glomma. Hans stora mandelogon stirrade oskyldigt upp pa mig och det sag nastan ut som om han stallde mig fragan om jag var hans mamma. Det var forst har som jag verkligen fick kampa tbx tararna och kande hur jag bara ville ta barnet och springa darifran, ge honom den karlek och det varma hemmet han ar vard. Det skar i hjartat under hela dagen da jag utsattes for personliga provningar. Att handskas med barn som lever pa barnhem ar langt ifran latt, speciellt for en person som sjalv befunnits i en av de spjallsangarna en gang i tiden. Det tog lang tid innan jag formadde mig slappa Esteban, men jag var illa tvungen da det var fler barn som stod pa tur att bli mattade. Mitt andra barn blev en liten flicka, pa nagra manader. Det kanske later hemskt men jag minns faktiskt inte hennes namn. Sa det far jag helt enkelt aterkomma med nagon annan dag. Det ar inte det att hon var mindre vard i mina ogon utan bara det att det blev sa mycket att ta in pa en dag. Vad deras rutiner ar, vem som far gora vad, namnen pa over 10 barn och halsoregler for mig nar jag vistas kring barnen. Till henne gav jag iallafall fast foda bestaende av soppa, ris, mosad potatis och kottfarsas. Och redan har insag jag nog inte hur svart det skulle bli att ga ifran de sota sma anglarna. Sa fort hon var matt och belaten sa bad en i personalen mig att satta pa henne hennes skor sa att hon skulle kunna knalla runt i rummet men sa fort jag slappte ner hennes mottes jag av ett vral. Och sa holl det pa i en timme, tills jag helt enkelt var tvungen att slappa henne for att ga och ata lunch med Ines som ar agaren av barnhemmet. Jag kande har hur det bara sattes en kniv i hjartat och hur tararna aterigen borjat formas, jag vet helt enkelt tvungen att springa ut ur rummet for att inte lata barnen se min sorg. Efter mig horde jag bara hennes grat och skrik efter mig. Det ar ingen latt match det jag gick igenom pa min forsta dag men en nyttig sadan.

Hon blev en av 5 som under dagen skulle ge mig en san provning. En liten kille kallade alla mamma och kunde inte sluta le nar man visade sitt intresse for honom men sa fort man vande sig for att kolla pa nagon av de andra barnen sa forsvann det vackra leende och forvandlades till en tom blick. Sen hade vi en till liten filur som heter Santi som for nagon anledning bett alla barnen sa fort de kom nara honom, personligen tror jag att detta ar for att han sjalv vill ha uppmarksamheten och ogillar nar man delar med sig den till fler an han sjalv. Sen fanns det en till liten sot flicka som bara hade en totalt tom blick och for mestadels bara lag pa golvet och sitta in i vagen. Detta var oerhort svart att se och man kande i stundtals sig som helt hjalplos. Man vill ju gora sa mycket for dessa underbara barn men det finns sa lite man kan gora i verkligheten. Det enda som finns att gora ar att ge de sa mycket karlek, omhet, uppmarksamhet och se till att stimulera de genom att prata med de under tiden man vistas dar. Jag kan aven tilllaga att det dar forsta motet med "min" lilla alejandro satte verkligen spar hos mig for varje gang han blev tjinkig eller vorja grata sa slappte jag allt annat for att gosa med honom. Pa ett satt sa blev han min lilla egna och darfor ville man ju visa extra intresse for honom for man vet ju aldrig nar han far kanna det igen. Istallet for vara en i mangden, fa vara den allt kretsar kring som barn vanligtvis far vara i en familj. Mycket intryck, mycket kanslor och mycket overvagande kring mitt egna liv blev resultatet av en dag pa mitt forsta "hem" och jag antar att detta bara ar borjan pa nagot stort. Mer kan jag inte riktigt saga, det ar svart att satta ord pa allt och det kommer nog ta ett tag innan ni far en fulllandad "redogorelse" for vad som virvlar runt i mina tankar just nu men ni far ha lite talamod med mig helt enkelt.

Som tur var sa gavs jag ledigt i tva dagar framover, bland annat idag for att hjalpa den svenska familjen att komma lite till ro da de har massa kvar att gora innan sjalva adoptionen ar helt klar. Sa nu far jag iallafall lite tid att reflektera och forsoka kanna efter och kanske tom redan borja bearbeta det traumatiska kanslorna som dok upp vid min forsta jobbdag. Det som ar sakert att saga ar nog dock att det har kommer bli allt annat fran en latt eller kort process.

Denna dag kommer jag antagligen bara med mig tills sista dagen pa jorden.

Bless <3.

Gamla stan, Boleromuseet och Katedralen.

Godeftermiddag landet lagom,

Nu har vi precis avnjutit en lunch bestaende av spaghetti och kottfarsas, kan det bli mer svenskt? don't think so men det gick hem i magen. Som jag sa innan sa har vi varit pa en mini upptacktsfard idag och den borjade med att vi bilade in till den gamla stan, aven kallade la candelaria. La candelaria ar Bogotas motsvarighet till gamla stan i sthlm och ar belaget i sodra delen av Bogotas centrum, oster om presidentpalatset och stora torget (Plaza de Bolivar).



Har kan man besoka indianmuseet och sedan strosa omkring i den politiska maktens byggnader, efter en stunds promenerande sa hamnar man automatiskt i la candelaria, och ju hogre upp i backarna man gar desto finare blir husen som oftast ar renoverade. En sondagsformiddag som denna var det perfekt att ga dar for att det ar lugnt och lite folk, dvs det kanns lite tryggare... Tyvarr sa ar ju indanmuseet dessvarre inte oppet pa sondagar sa det fick vi leva utan men daremot sa tog vi en titt inne i Boteromuseet som ar lamplig avslutning pa dagens vandring. I de vastligaste delarna anvands manga av byggnaderna fran kolonialtiden som skal och universitetslokaler och osterut ar det mer boende, resturanger och affarer.

Boteromuseet ligger inrymt i ett aldre hus med en vacker gard. Har var det mycket rofyllt och det fanns en stor samling av Boteros egen konst att titta pa. Han har aven skankt en del tavlor fran sin privata samling med konstnarer som Picasso, Leeger, Degas och Giacometti m.fl. Det finns aven ett litet fik och en presentshop som man kan besoka nar man anda ar dar inne.

Vid presidentpalatset ligger ocksa museo arqueologico, inrymt i en otroligt vacker kolonial byggnad. GIllar man inte arkeologiska fynd ar iallafall byggnaden i sig vard att besoka. GIllar man daremot arkeologi far man upplevelsen av byggnaden pa kopet. Framst ar det indian kuluterernas kermiakforemal som visas, men aven textiler m.m.

Nastna lika fin byggnad ar det gamla jesuitklostret, som en tid tbx fungerade som fangelse, ett par steg langre norrt pa samma gata. Har finns idag museo de arte colonial. Mycket traskulpturer och stora malningar med religiosa motiv men ocksa portratt samlada i stora salar, en hel del verk med urpsrung i Europa. Kyrkonserter ges ibland i en av salarna.

Vi hann aven ta en titt in i den stora katedralen som var helt magisk inuti. Eftersom vi var dar pa just en sondag sa hade de en stor gudstjanst som vi fick ta del av dar tre praster stod och predikade samt en stor kor sjong. Det var en riktigt maktig upplevelse. Efter det sa vandrade vi vidare langst de tranga gatorna tills vi nadde parkeringsplatsen dar vi hade stallt bilen, sen var det bara att rora sig hemat i den stora trafikmassan. Glad ar jag iallafall att vi inte krockade for tro mig da jag sager att vi var bara ngn millimeter ifran att gora det ett antal gng med allt fran bussar till motorcyklister.

Det man kan saga om dagens utflykt forutom att det var kul att fa se en annan del av Bogota var den fattigdom som var sa extremt pataglig. Har hos Hernando ar det inte sa att man kollar ut genom fonstret och ser en tiggare, utan han har turen att bo i en av meddelklass omradena dar man har grindar som haller obehoriga utanfor. I gamla stan och pavag dit var det som att komma till en helt annan plats. Dar satt smutsiga tiggare pa gatan och bad om mat/pengar, de kom fram till bilarna nar man stod vid rodljus och utforde olika "tjanster" for pengar som tillexempel att tvatta rutorna pa bilen eller sa salder sma barn godis eller tidningar. Man blev helt plotsligt omringad av forfallna hus och avgasmoln som hette dugga. Det var med andra ord langt ifran idyliskt, men a andra sidan valdigt nyttigt att se. Man sitter helt plotsligt ett annat varde pa det man har hemma i sverige. Det man tidigare tagit for givet kommer man forhoppningsvis vardera pa ett helt annat satt nar man kommer tbx. Jag hoppas iallafall att jag gor det. Jag kande i mellertid att tararna formades lite bakom ogongloben. Det har ar trotts allt "mitt folk", mina landsman pa ett satt och att se de leva i san total missar men anda med ett leende pa lapparna far mig att forundras de. Att de orkar leva pa det satt som de gor ger mig kraft att vaga ta chanser i mitt egna liv samt att verkligen utratta och inte bara dromma kring saker jag vill astadkomma.

Om nagra timmar ska jag och familjen ga till det stora kopcentrumet som ligger bara en kvarts promenad fran Hernandos hus for att ta ut lite pengar. Innan jag reste hit sa visste jag inte riktigt vilken valuta som hade nagot varde. Om det var dollar, euro eller pesos. Dock sa har vi fatt det klargjort for oss att det enda som gar att handla for just nu ar pesos, allt annat ar vard nada. Sen ska vi vall sa smaningom ata middag och vi hade vall tankt kolla lite pa nagon film ikvall innan det ar dags att krypa till kojs. Tidig somngang blir det iallafall for min del eftersom jag maste fa en god nattssomn (vilket jag inte fick inatt pga konstiga/jobbiga drommar) sa att jag orkar jobba imorn pa barnhemmet. Det blir min forsta dag sa ni far halla tummarna att jag ens hittar dit med tanke pa den galna trafiken samt att jag ens satter mig pa ratt buss. Haha, maste erkanna att jag ar en aning nervos for att tappa bort mig och hamna nagon helt annanstans men det ar vall bara att bita ihop och gora sitt basta med att ta ratt nummer/farg pa bussen man hoppar pa.

Tills nasta inlagg vill jag bara saga att jag beundrar mitt folk och dess hjaltemod. Ma gud ge de kraft att forsatta.

Bless <3.


7:nde November 2010 (Bogota, Colombia)

Hej alla glada,

Nu har regnet antligen upphort. Jag vakna tidigt imorse, vid 5 tiden tror jag det var och horde hur det smattrade mot fonstret och sa holl det pa tills for bara nagon timme sen. Vi far vall hoppas att det blir ett ordentligt uppehall idag eftersom jag, Hernando och familjen ska besoka den vackra marknaden i Gamla Stan. Man vill ju hinna utforska sa mycket som mojligt nu nar man vall ar har och inte angra att man inte besokte nagon plats nar man ar tbx i kalla Sverige. Forresten sa ska jag nog inte klaga for mycket pa svenskt vader just nu med tanke pa att Colombia ar mitt uppe i sin regnperiod. Inte bara det sa har sommaren inte riktigt satt igang har an och det ar faktiskt svinkallt. Lite trakigt men forhoppningsvis sa vander det snart. Hur ar vadret hos er? Har det borjat snoa an?

Som sagt sa ar planerna for idag att strosa runt bland standen pa marknaden och sen atervanda tbx till huset for lunch/middag beroende pa hur lange vi blir kvar dar. Man kanske ska passa pa att kopa lite julklappar nar man anda haller pa, nagot annorlunda som har mer betydelse an varde. Vi far se vad man hittar. Nu star Hernando och ropar pa mig och sager att det ar dags for oss att rora oss sa jag maste tyvarr lamna er med detta kort inlagg for nu men jag lovar att skriva mer nar jag/vi kommer hem igen.

Tills dess ta hand och varandra och glom inte att tala om var era nara och kara vad de betyder for er varje dag. For man vet tyvarr aldrig nar sista gng man ser de blir.

Bless <3.

Blickar upp mot anderna.

Fil:Volcán Galeras (cropped).jpg

Hej igen,
Vet inte riktigt vad det ar med mig och denna berg-o-dalbana av kanslor pa en och samma gang. Ena sekunden kan jag kanna att jag trivs helt OK har och att detta kommer bli ett aventyr som jag sent kommer glomma och nasta sekund far jag panik och vill bara hem till Sverige. Kan inte satta ett finger pa vad det beror pa. Jag far en klump i magen, kanner nastan hur tararna bildas bakom mina ogon och kanner mig nastintill svimfardig. Men som jag sagt innan, jag ar ingen som ger upp i forsta taget, det har jag aldrig gjort och kommer aldrig gora heller. Jag ar for envis och stark for det men angesten jag kanner och som far mitt hjarta att vilja hoppa ur kroppen ar ingen skon sadan. Jag tanker pa min familj, mina vanner och pa min vardag och langtar faktiskt en smula tbx till det jag klagade pa nar jag vall hade allt sa nara. Men det ar vall sa det funkar ibland, man vet inte vad man har tills man i stort satt forlorat det. Nu har jag ju inte forlorat nagot (iallafall inte vad jag vet) men jag ar utan det, jag ar pa andra sidan jordklotet i ett frammande land med frammande manniskor och en frammande kultur. Tror inte jag riktigt till 100% insett det till fullo an. Jag ar langt ifran hem, jag ar langt ifran min vardag och langt ifran nagot jag kanner igen. Husen ar sig olika, klimatet likasa och folket ar inte alls som de man ar vana vid att mota pa gatorna i Sverige. Jag ska inte klaga, jag har blivit given en stor mojlighet. En mojlighet som inte alla ges och det ar att atervanda till mitt hemland. Skrammade ar det oavsett hur tacksam jag an ar. En dag som denne sa hade jag foredragit att ha akt hit med nagon, sa att jag hade sluppit att kanna mig sa ensam men det hade a andra sidan inte varit likt mig. Att luta mig pa nagon. Ensam ar stark eller vad are man sager? Hoppas det galler denna gang ocksa. Det har ju pa ett satt fungerat i andra svara kapitel av mitt liv. Tankebanorna virvlar omkring som en storm i mitt huvud och det ar svart att samla tankarna och fa ner de har i bloggen men jag gor mitt basta.

Jag visste ju till viss del innan att denna resa skulle innebara en form av kanslokrig men jag trodde det skulle droja nagra dagar innan jag kande sahar eller sa kanske det denna gang funkar tvartom. Att jag lite smatt vantrivs i borjan och sedan om nagra veckor inte vill lamna detta trotts allt vackra land. Jag sitter och blickar ut mot Anderna och tanker pa allt som hant senaste aret. Hur snabbt detta ar egentligen har gatt forundrar mig. Man han knappt blinka sa var det slut. Som sagt sa har mycket hant, bra och daligt. Man kan vall saga att detta ar verkligen fatt mig att oppna ogonen rejalt. Kanske far denna resa mig att oppna ogonen annu mer kring vem jag ar och vad jag egentligen vill med mitt liv. Detta ar en form av sokande for mig och kanske tom ett satt for mig att vardera det jag har hemma mer an vad jag gjort tidigare. Time will tell som jag sagt sa manga ganger innan och det kommer det ocksa gora. Det ar svart att bearbeta allt man ser nar man ar pa plats, kanske kravs det att jag ar borta ett tag och sen atervander till Sverige och far smalta alla intryck och upplevelser innan jag vet vad denna resa givit mig.

Det enda jag hoppas ar att imorgon blir en battre dag och jag mot formodan kanner mig mer hemmastadd.

Bless <3.


6:e November 2010 (Bogota, Colombia)



Hej alla glada,
Nu har jag precis ätit lunch med den svenska familjen. Klockan är 14:30 på eftermiddagen här och det är 16 grader men regn. Vi hoppas på uppehåll då tanken var att vi skulle ge oss ut på en promenad kring kvarteret. Den svenska familjen kom som sagt igår eftermiddag och är här för att adoptera en liten guldklimp vid namnet Jhoan. De är extremt trevliga och öppna människor. Det känns faktiskt noggorlunda skönt att ha de här, som en liten andra familj. De har även en son på 7 år som heter William som är full  med liv och ser fram emot att få en lillebrorsa mer än allt. Jag kan aldrig riktigt sätta mig in i deras situation men jag kan tänka mig känslorna kring det, förväntan som de har och hur allt sakta börjar bli verklighet för de. Det är magiskt och jag är tacksam över att jag får vara en del av deras livs äventyr. För det är trotts allt vad det är. Deras äventyr liknar mycket det mina föräldrar fick genomgå, hela processen osv som krävs för att kunna adoptera. Det är nyttigt för mig att se det tror jag och kommer nog få mig att få mer förståelse för vad de fick gå igenom under både tiden de vänta på att få mig och min lillebrorsa. 

Som sagt så har det regnet i stort sätt hela dagen men för tillfället så är det tro det eller ej så är det för tillfället uppehåll just nu och därför ska vi snart snabba oss utan innan ovädret återvänder. Lorenzo sitter som vanligt vid sin bur och pratar med alla som vågar gå nära. Hernando springer runt och fixar i köket, William sitter på sitt rum och spelar tvspel medan jag sitter med familjen i vardagsrummet och dricker kaffe, eller jag dricker inte kaffe men de gör det. :) 

Humöret för idag känns faktiskt bättre. Vet inte om det beror på att den svenska familjen är här och därför känns det lite mindre ensamt men jag ska inte ljuga, sakna vissa oerhört mycket i sverige. Saknar att veta hur allt går till, var allt ligger och kulturen. Allt är nytt för mig här, absolut allt men det ska nog bli bra tillslut. Som isbjörnen sa inatt, det går över med tiden och gud vad jag hoppas det. Vill ju få det mesta utav denna resa, inte ångra att jag inte gjorde något och inte tog vara på tiden. Det här är mitt val och jag ska se till att göra det bästa av det.

You are your own boss, don't you forget it!

Bless <3.

5:e November 2010 (Bogota, Colombia)



Hej alla nara och kara,

Idag ar min forsta riktiga dag i Bogota och man kan vall saga att jag var uppe med tuppen eller nej vanta, jag menar jag var uppe med papegojan. Han heter som sagt Lorenzo, ar gron med en gul flack i panan och alskar uppmarksamhet vilket gor att han aldrig ar tyst. Forst nar jag vakna sa forstod jag inte riktigt var jag var och det tog nagra sekunder innan jag fatta att jag befann mig langt hemifran, pa en annan kontinent. Vad som agerade lite som hjalpmedel var ocksa de flygplan som varje kvart aker over huset jag bor, det ar ju inte direkt fallet i stockholm, inte heller har vi det sa kallt inomhus som det blir har pa natten/morgonen. I sangen blev jag liggande ett tag for att smalta allt pa nytt. Efter nagra minuter sa borjade magen kurra sa da var det dags att stiga upp. Tanken var att jag skulle avnjuta en skon varmdusch och fixa mig for frukost  men nej nej, varm vatten, var ar det? Haha man kan ju saga att jag fick en rejal chock nar jag sattte pa duschen och allt som kom ut ur kranen var iskallt vatten. Efter cirka en kvart gav jag upp och konstatera snabbt att duscha ar nagot jag kommer gora sa sallan som mojligt, endast nodfall. Jag och kallvatten ar namnligen langt ifran goda vanner och kommer nog inte bli det under den har resan heller. Jag fick helt enkelt gora en turkdusch, som det sa fint kallas. Fardig och klar kom jag ner till en pratglad Lorenzo och ett framdukat frukostbord med diverse saker pa. Bland annat: agg, mackor, musli, yogurt, te och farskpressad juice. Somliga skulle nog kalla att det var dukat for en drottning. Matt blev jag iallafall utan tvekan. Nar maten var undanstadad sa var det dags for lite lasning, sa jag satt mig i mitt rum som for ovrigt blickar ut over varan mini tradgard som bestar av en mini lektstuga och nagra trad som planterats langs murvaggen som ar en avskiljare mellan varat hus och grannen. I huset rorde sig en hel del folk, bland annat 2 hantverkare, Hernando som holl pa att gora iordning for en svensk familj som ska komma idag for att adoptera en son pa 3 ar och varan housekeeper som jag totalt glomt namnet pa (aja far fraga henne vad hon heter nar jag ser henne igen).

Nu har jag precis avnjutit en lang 2 ratters lunch, kott/potatis, sallad och en gronsakssoppa blev det. Mumsigt faktiskt. Innan det lunchen sa hade jag och Hernando precis stigit innanfor dorrarna efter att ha varit pa en mini sightseeing av kvarteret dar jag bor. Ett ord: AVGASER! Wow sager jag bara haha forstar inte hur folket har klarar av att andas in den har s*iten dag ut och dag in, men jag antar att det ar nagot man vanjer sig vid tillslut. Kor som idioter gor de ocksa, trodde faktiskt aldrig jag skulle saga det men de kor varre an spanjorer. Otroligt va? De verkar inte ha vajningsregler, noll koll pa hastigheten och sen verkar de inte riktigt ha forstatt vad rodljus ar. For ovrigt sa var vi ocksa forbi barnhemmet en snabbis, sa att jag skulle fa lara mig vagen och for att jag skulle hinna saga hej till Ines innan jag borjar jobba pa riktigt. Kanslan av att kliva in i barnehmmet var som den jag fick nar jag klev av fygplanet igar, en kansla av tomhet. Hade kunnat satta pengar pa att jag skulle falla en tar eller nagot sa fort jag klev innanfor dorrarna dar jag bott nar jag var nyfodd men icke sa nicke, inte en tar. Ingenting, bara en kansla av ensamhet och tomhet. Aja vad ska man saga, allt blir inte som man tankt sig. Kollade runt lite pa fotona som de hangt pa vaggarna och hitta bland annat ett foto pa min lillebrorsa som ar taget nar vi bodde i USA, hitta aven bilder pa vanner till familjen. Sa det var lite roligt, dock hann jag inte hinna hitta nagot foto pa mig men jag lar ju ha tid over att gora det nagon annan dag med tanke pa att jag kommer spendera all min tid dar fran och med mandag. Hur jag kanner just nu tror jag nog att jag skippar att skriva om for det blir for ledsamt, kan vall saga att jag faktiskt kanner mig en aning ensam och bortkommen men kanske ar det normalt nar man kommit till en helt ny plats dar man inte kanner nagon. Vi far helt enkelt hoppas att det forandras med dagarna. Som jag smsa till min isbjorn nyss sa vill en del av mig pa satt och vis redan atervanda till stockholm men stoltheten inom mig vagrar ge upp sahar latt. Jag menar det ar inte forsta gangen jag kastas ut i livet ensam, och antagligen inte heller den sista. Det ar bara bita ihop och gora det basta av situationen.

Att hitta sig sjalv ar aldrig enkelt men nar man vall gjort det sa har man nog hittat nyckeln till framgang i livet.

Bless <3.


4:e November 2010 (Bogota, Colombia)



Mitt aventyr borjade inatt klockan 4 pa morgonen da alarmklockan ringde och det var dags att stiga upp och gora sig iordning. Nar vall sista packningen var nere och jag hade sagt hejda till mamma sa var det bara att satta sig i bilen och bege sig mot arlanda flygplats. Kan overdriver inte da jag sager att man kunnat slappa en fjader och hort den nudda golvet, jag och pappa var helt sjalva pa motorvagen. For ser som inte vetat om att jag ska aka sa kan jag ju saga att det inte direkt var den mest planerade resan hittills utan snarare en spontant sadan. Min foraldrar hade for ett ar sen erbjudet att betala min flygbiljett ner till Colombia under forutsattningen att jag akte inom aret, alltsa 2010. Med tanke pa hur laddad resa det skulle bli sa valde jag att skjuta upp det och skjuta upp det tills manaden blev oktober. Vid en middag paminde mina foraldrar mig om dealen for att jag skulle fa aka ner gratis var och med tanke pa att det redan da hade blivit knappert med tid sa var det bara att kolla upp bra och billiga flygbolag. Vi hade ett, Pampa tours som specialiserar sig pa resor till Sydamerika. Det var bade billigt och bra sa de fick det helt enkelt bli. Nar vall biljetten och boende i Bogota var fixat sa kan man ju saga att fjarilarna borjade flyga omkring i magen pa mig. Jag hade namnligen inte varit i Bogota sen jag var 7 ar och da minns man ju direkt jatte mycket plus att da hade jag ju sjalvklart rest ner med mina foraldrar, denna gang skulle det dock bli annorlunda. Nu helt plotsligt skulle jag klara mig pa egen hand i ett land och en stad som for mig var obekant. Om det inte rackte med min resa till Bogota sa bestamde jag och en van aven att jag skulle aka ner och halsa pa han och hans slakt nar jag anda befann mig i samma land. Han ar namnligen fran Medellin, vilket ligger ungefar en timme med flyg fran Bogota. Sa den flygresan lades till pa min reseplan och nu hade jag annu mer att se fram emot och oroa mig for. Utan tvekan dok tusen fragor upp i mitt huvud och det hjalpte inte att manniskorna som visste runt omkring mig bland annat slakt borjade stalla massa fragor om hur det kandes, for svaret pa den fragan hade jag sjalv inte kommit underfund annu. Det var nagot som jag kande pa mig att jag inte skulle kunna svara pa forrens mitt aventyr var avslutat och jag var tillbaka i Sverige. 2 manader gick forbi med en susning och helt plotsligt var det den 3dje, alltsa dagen innan min avresa. Jag kunde inte sova, ville knappt ata, kande mig ensam och forvirrad infor vad som antagligen skulle komma att vara en av mina livs storsta resor.

Nu 1 dag efter har jag fortfarande inga svar pa fragorna vanner, slaktingar och jag sjalv staller. Flygresan tog som sagt allt som allt ungefar 16 timmar. Inte direkt nagot jag skulle gora om dagligen med tanke pa min flygradsla men personligen tycker jag att jag skotte det bra. Dock kanske det beror pa att jag sov igenom stort satt hela resan. Enda gangen jag var vaken var nar jag skulle ata, kissa eller nar jag laste en snutt ur boken Skandad. Min flygpartner om man nu kan kalla det sa var en aldre colombiansk man som forvanades nar jag sa att jag inte varit tillbaks i Bogota pa 14 ar men han onskade mig all lycka till. Vall framme i Bogota blev det en hel del vantande pa det ena och det andra. Forst var man tvungen att sta i ko for att prata med immigration services om varfor man var dar, hur lange man skulle stanna och lite andra fragor rorande ens backage, sen blev det annu mer vantade nar det gallde ens vaskor plus att man var tvungen att skanna sin vaska igen innan man fick ga utanfor dorrarna pa flygplatsen. Nar allt det var klart sa var det bara att folja vimlet av folk ut bland annu en folkmassa som stod och vanta pa att se deras nara och kara. Forst undrade jag hur fasiken jag skulle lyckas hitta Hernando (en van till familjen som jag bor hos) bland alla dessa manniskor men dar mitt bland allt stok sa stod en leende, smal man som jag snabbt kande igen. Det var han, Hernando och han sag ut exakt sa som jag kom ihag frans barnsben. Det ar underligt hur ens undermedvetna funkar ibland. Att man kan kanna igen en plats, en lukt eller tom en person som man inte sett pa flera flera ar. Tur var det iallafall att jag kande igen honom for han hade missat mig totalt nar jag kom ut ur glasdorrarna. Kanske sag jag ut att hora hemma alldeles for mycket. Man kan ju alltid hoppas, haha. 

Om jag ska vara arlig sa trodde jag nog att det skulle kannas mer nar jag klev av flygplanet, att jag skulle kanna att "ah nu har jag hittat hem" eller nagot liknande men min besvikelse hann snabbt ikapp mig. Om jag ska vara brutalt arlig sa kande jag inte sarskillt mycket nar jag klev av flygplanet och inte heller nar vi akte igenom innerstaden for att komma till det kvarter som nu i en manad skulle bli mitt hem. Vet inte vad det beror pa, om det har nagot med min jetlag och gora eller om jag forvantade mig lite for mycket. Att aterbesoka platsen man foddes om man har den bakgrund som jag har ar inte det lattaste i varlden och det ar nog just darfor jag hade hoppats att fa mer kanslor. Innan trodde jag tom att jag skulle borja stortgrata nar jag landat i den stad som en gang varit min. Man kan nasten tom saga att jag kande mig tom inombords. Denna resa i sig har inget STORT eller konkret syfte, iallafall inte ansalange. Jag har valt att aka hit for att se var jag foddes, for att hjalpa till sa mycket jag kan pa barnhemmet som lange var mitt enda hem och sen om jag far nagot mer utavn resan sa ar det bara ett stort plus. Jag vill inte ha for hora forhoppningar for jag ar radd att denna resa inte kommer leva upp till det. Det enda jag kan veta oavsett reslutat ar att detta antagligen kommer vara en av mina livsresor och utan att lata helt sjalvgod sa maste jag aven lagga till att jag faktiskt ar en aning stolt over mig sjalv som vagat ta detta steg helt ensam, utan nagot skyddsnat eller nagot. Det ar jag och Bogota nu, ma denna plats bli en av mina narmaste vanner och inte en av mina fiender. 

Nu ropar Hernando att jag ska komma ner och ata varma mackor med honom och papegojan Lorenzo. Jag uppdatera sa snart jag far mojlighet. Vill ni ha ett nummer som ni kan na mig pa sa ar det bara att saga till sa far ni hemnummret till dar jag bor for tillfallet.

Sist men inte minst maste aven lagga till hur mycket jag saknar vissa av er darhemma, ni vet vilka ni ar. Vill bara att ni ska veta att jag mar bra.

Bless <3.

Har...



... kan ni fa folja min resa genom Colombia!

First stop:
    
   Arlanda, Stockholm, Sverige                                             El Dorado, Bogota, Colombia

Bok I: Skändad


När Khady Koïta var 7 år renades hon. Hon fördes till en hydda och hölls nedtryckt mot en bastmatta medan en kvinna stympade hennes kön med ett rakblad. Vid fjorton års ålder blev hon bortgift med en betydligt äldre släkting och flyttade från tryggheten i Senegal till ett okänt Paris.

I Frankrike väntade ett helvete. Hon tvingades leva instängd i en liten lägenhet, stå ut med täta och svåra graviditeter, fysisk och psykisk misshandel och ständiga våldtäkter. Hon var en fånge i sitt eget liv.

Till slut använde Khady sig av den starka livsvilja och överlevnadsinstinkt hon fötts med och slog sig fri. Efter en lång strid fick hon äktenskapet upplöst och vann över de traditioner som så starkt präglat hennes liv.


Betyg: (kommer då jag läst klart boken)


Stressigheter.

Såja, såja. On track! Nu har jag varit och lånat böcker av "tant" Tina (hoppas hon inte läser det här för då kommer hon bli lite små sur tror jag, ingen vill bli kallade tant lixom. Men hon är en söt sådan). Blev en hel del verklighetsbaserade böcker med tragiska historier, my favorite! Blir nog bra läsning. Jag hann även förbi stan för att köpa halsduk, vantar, makeupsvamp och lämna tbx en topp som jag fått, som jag istället ändrade till ett presentkort som jag kan använda när jag hittat ngt jag faktiskt har användning av. Nu sitter jag hemma och har precis gjort klart det största ikväll, det jobbigaste och det som verkligen är pricket över i:et när det gäller det jag snart ska göra. Den största händelsen det här året skulle jag nog vilja påstå. Men den hemligehten fortsätter jag nog att hålla på ett tag. Only my closest knows what i'm about 2 do.

Mamma är nere och handlar i ICA lite inför middagen, ikväll blir det TACOS. Muums, vattnas i munnen bara jag tänker på det så förhoppningsvis så kommer hon upp snart så vi kan börja med det. Det ryktas även om att Bamse har en till överraskning till mig som han är påväg över med nu as we speak. Undrar verkligen vad det är men guess i'll get to know soon enought! Han ska förövrigt åka på världens nicigaste kryssning ikväll med massa annat folk man känner. Så jag hoppas att ni får en galen resa, ta det lugnt m alkoholen, bråkandet och om ni har sex använd kondom är ni snälla. ;) Mommy knows best so listen to me.

Nej nu ska jag faktiskt göra lite nytta faktiskt, datorn är dock inte en del av det idag.

Så tillsvidare...
                    bless..

3 november 2010.

Godförmiddag kära vänner,
Då var man uppe relativt tidigt iallafall. Woop woop, stolt är jag. Idag har jag vissa ärenden att ta itu med som är ett MÅSTE. Ska även möta upp min kära vapendragare för att spendera lite tid med henne och sen som sagt ska jag försöka hinna träffa isbjörnen. Sen måste det nog bli en familjemiddag, får väll se hur det går. Vädret ute är dock inte alls lockande. Det ligger regn i luften och kylan känns igenom fönstrena. Nej nu måste jag springa till bussen, uppdaterar mer sen.

... Bless

Komplimanger förgyller ens dagar...

CarlThomas King Nilsson (efter halloween natten): Lägg upp en bild på dig från igår! Det såg ut som om du kom direkt från en Sean Paul Videoshoot ;)


Apelsinjuice & rabarberpaj.

Godkväll eller godnatt snarare. :)
Har precis kommit hem från en mysig biokväll med isbjörnen. Som sagt så blev det due date och den var lika skön som jag trodde. Verkligen sevärd om jag får säga det själv. Blev även en kort pratstund innan min isbjörn var tvungen att åka för att hämta sin kompis. Buhu säger jag bara. :( Inget sovsällskap inatt med andra ord. Lite tråkigt men det är dags att lära sig att sova själv nu. För tillfället sitter jag och smaskar i mig hemmagjord rabarberpaj och dricker apelsin juice. Tjockis, ofcourse. Inte alls bra för min träning men hey you onlu live once. Får bli extra hård träning imorn gott folk. Har även blivit klar med min sista religionsuppsats tack vare Bamse. Vet att jag säger det ofta men måste bara säga det igen: you rock! Så ska läsa igenom hela snart och sen skicka in den till läraren och hoppas på ett MVG. :P

Planerna för imorgon är inte många. Ska försöka träffa Ankan, Bamse och så ska försöka sno en timme av Isbjörnens tid också. Som sagt blir det sista gången på ett tag, så det kommer bli jobbigt men samtidigt välbehövligt kanske. Kan ju iallafall säga att zebran kommer sakna sin isbjörn extremt. <3

Nej nu ska jag nog sätta på en film eller något för att bli lite trött sen ska jag försöka somna så jag kan gå upp i skaplig tid imorn och få massa gjort. Tills dess...

Bless.

There's a BIG difference...

... between surviving and living!

2 november 2010.

Hej kära läsare, Efter mycket om och men så blev det tillslut träning på badet igår med min isbjörn och bamse + 3 till. Blev mycket magövningar men komiskt nog har jag inte ett dugg träningsvärk idag. :/ Lite små besviken faktiskt då jag tycker att jag tog i ganska mycket men får väll helt enkelt fortsätta tills jag är nöjd med min mage igen. Den ska tbx till samma form som den var när jag var dansare. You just wait and see, haha. Vi tränade till ca 12 på natten och efter det blev det att åka hem och sova med isbjörnen. Det sjuka var att precis när vi skulle somna så hörde vi en stor expolision, båda bara kolla på varandra och undra vad fan det var som hade gett ifrån sig ljudet, så vi började kolla ut genom olika fönster och tillslut så hitta isbjörnen svaret. Det var nämnligen en bil som exploderat och sedan fått bilen bredvid att också börja brinna. Det var rena infernot utanför. Kändes som rena rama valborg utan fönstret. Vi blev stående där ett bra tag medan isbjörnen filma händelsen. Dock blev det sent så vi var tuvngen att gå och lägga oss eftersom en viss person var tvungen att jobba dagen efter. Man kan ju säga att det bara var skelett av bilarna dagen efter när vi gick förbi... Undra vad skälet till att de brann var för?


... jag vill se den här filmen! Med tanke på hur rolig baksmällan var så känns det nästan som ett måste att se den här också. Eller vad tycker ni? Den har nämnligen premiär ikväll så kanske passar perfekt att se den nu när jag ska träffa isbjörnen för sista gången på ett tag. Anledningen till detta är hemligt men nej det har inget med att vi inte vill vara med varandra eller att vi kommer sluta ses i framtiden utan pga att jag har bestämt mig för att göra en viss grej. :) Så oroa er inte, we haven't let go. Idag har jag även tagit tag i en del saker som jag måste inför den här grejen. Så nu kan jag snart bocka av det från min to do list. Jag har även suttit och funderat på att skriva en lista över saker jag vill göra innan jag fyller 30 år. Har ni läsare gjort det någon gång? Jag har kommit såhär långt på denna lista:

- Åka till Colombia (platsen där jag föddes)
- Spela in en låt
- Resa till alla mina drömresemål
- Tatuera minst 2 tatueringar till
- Flyga luftballong, testa paragliding, rafting och vandra i amazonas

Listan är ännu inte färdig, men det kommer ska ni se. ;) It's a work in progress. Uppdaterar så fort jag kommer på nya saker att lägga till denna drömlista. Nej nu ska jag faktiskt gå och göra mig fin.


Måste bara säga...

... jag börjar älska mitt zoo! Ni förgyller mina gråa dagar med solsken, ni förändrar min ledsna min till ett leende och ni finns alltid där oavsett vad <3.

1 november 2010.

Godkväll eller godmorgon för de som jobbar nattjobb. :)
Sitter och luktar cocosolja och fruktis balsam. God blandning måste jag nog påstå. Som ni kanske fatta av det så är jag nyduschad. Idag har varit långt ifrån en produktiv dag och har faktiskt börja få lite ångest över att jag låter sånahär dagar bara passerar. Lite små jobbigt faktiskt. Men jag får väll lägga till det till min lista över saker som ska förändras nästa år. Börjar bli en jäkligt lång lista över saker, haha. Men bättre att inse sina misstag och fel än att gå runt och tro att man är perfekt. Eller vad tycker ni?

Igår var en av de bästa dagarna hittills. Kvällen började på Rigoletto i stan där jag såg Saw i 3D med en vän. Det blev massa popcorn, cocacola och självklart skrik från publiken. Den var riktigt bra dock var jag lite besviken på själva 3D upplevelsen men hej vi bor i sverige, man borde nog inte förvänta sig så mycket då. Efter det så begav jag mig till badet där min bamse hade ordnat en liten överraskning. Ni kommer nog aldrig kunna gissa vad det var? Han hade ordnat så att vi hade hela badet för oss själva. Det blev jag, bamse, anka, gorilla och isbjörnen. Bamse lagade tom mat åt oss. Blev massa bad, skratt och skämt. Helt enkelt en klockren höstmys dag. You really rock bamse och du vet verkligen hur man förgyller mina dagar med våra galna äventyr. Tack tack tack. Tog även lite bilder när vi väll var där för att ha minnen från natten. Man kan ju säga att det blev en riktigt sen kväll, tror inte vi kom hem förrens runt halv 4 eller något liknande och eftersom isbjörnen min var tvungen att gå upp och jobba så blev det inte mycket timmars sömn. Men som jag sagt innan så kan jag sova när jag är död, livet är till för att levas.

 ... Anka & Jag!
 ... Isbjörnen & Jag <3!

Ikväll är planerna ännu oklara, hade varit sjukt skönt att träna men vet inte vart man ska gå och träna, har ju som sagt inte skaffat ett gymkort än. Får se hur det blir med den saken och får även se om isbjörnen har tid att ses efter han själv har tränat. :) Hålla tummarna kan man ju alltid göra iallafall.

Nu ska jag faktiskt sätta mig bredvid min brorsa och mysa lite. Var längesen vi hade en sån dag/kväll.

Bless.


Dagens quote.

“AVOID NEGATIVE PEOPLE... EVEN a SMALL LEAK will SINK a GREAT SHIP.”

RSS 2.0